Šta je najveći ubica sna i kako ga savladati za 15 minuta

Stručnjaci otkrili „stvar broj jedan“ koja čoveku može, uzrokujući nesanicu, upropastiti noć, a potom naravno i dan. Dobra stvar je da – ima leka.

Kako prenose aktuelnosti.rs, dr Arik Prater, profesor psihijatrije i bihejvioralnih nauka na Kalifornijskom univerzitetu u San Francisku, otkrio je da je tokom brojnih godina istraživanja, shvatio da je ruminacija („premotavanje“ i preispitivanje događaja u kojima smo učestvovali tokom dana) – najveća stvar koja uzrokuje loš san. Dodaje da je i sam iskusio kako je to, kada zbog zabrinutosti usled nekog problema tokom večeri i noći, san „ne dolazi na oči“.

„Vaša pažnja se vraća, iznova i iznova, na situaciju koja nije prošla dobro, ili zbog koje žalite, zbog koje ste tužni…“, kaže doktor, i navodi detalje iz jedne od situacija, zbog koje nije mogao da zaspi: „Legao sam u krevet i setio se glupog komentara koji sam uputio nekome na zabavi, iako je osoba kojoj sam taj komentar uputio, verovatno sve zaboravila nekoliko trenutaka kasnije“. Doktor Prater je rekao da takve „negativne misli i emocije“ mogu biti prilično izražene, i da, iako je priznao da „ne postoji magični prekidač“ koji bi zaustavio ruminaciju, postoje načini da se ona „zauzda“.

Objasnio je da je najbolje vreme za brigu tokom dana, jer je to doba kada „na umu imate brojne važne stvari“ koje se dešavaju, i zato tada teško možete da „upadnete u mentalnu spiralu“.

Takav koncept je povezan sa još jednim Praterovim savetom, a to je da odvojite 15 minuta – isključivo tokom dana, kada možete da se fokusirate na „emocionalne brige“. Ukazao je i na važnost toga da tokom tih 15 minuta „rezervisanih za brigu“ budete sami.

Slični tekstovi

„Kada se tih 15 minuta počnu, dajte sebi slobodu da brinete o jednoj po jednoj temi. Razmišljajte o tome kao o listi obaveza koju prolazite jednu po jednu.

Naravno, neko će reći da mu 15 minuta nije dovoljno, a dr Prater savetuje da u tom slučaju treba da kažete sebi: „Ovo sada moram da odložim za sledećih 15 minuta koje ću posvetiti emotivnim brigama“.

„Koristite istu tehniku ako loše misli ponovo počnu da vam se ‘motaju’ po glavi pre spavanja, i recite sebi da razmišljanje na tu temu imate zakazano za sutra“, dodao je.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

VAGA – VELIKI GODIŠNJI HOROSKOP ZA 2023. GODINU: Razni izazovi su pred vama, kao i SAVET za FINANSIJE – zlata vredan

Read Next

Petković: Razmatramo povratak do 1.000 pripadnika naših bezbednosnih snaga na KiM