Šta će se desiti ako jedete kivi svakog dana?

Kada razmišljate o pravljenju smoothie-a, kivi se nameće kao neizostavna voćka.

Budući da u sebi sadrži vrlo malo kalorija i da njen kiselkasto-slatkast ukus deluje osvežavajuće, moguće je napraviti različite kombinacije smoothie-a sa njim, ali i voćne salate i sladoled kupove. Poreklom iz severne Kine ova naizgled jednostavna voćka sadrži u sebi vitamine C, E i K, kao i kalijum, i prepuna je vlakana i hranljivih materija koje doprinose ljudskom zdravlju.

BENEFITI KIVIJA PO VAŠE ZDRAVLJE:

POBOLJŠAVA FUNKCIJU PLUĆA KOD OSOBA KOJE PATE OD ASTME

Visok sadržaj vitamina C u kiviju pomaže u lečenju astme. Redovna konzumacija kivija je posebno preporučljiva deci koja imaju problema sa disajnim putevima. Pored vitamina C, tu je i vitamin E koji poboljšava funkcije pluća i suprotstavlja se bolestima respiratornog trakta.

Slični tekstovi

PODSTIČE BOLJE VARENJE

Visok procenat vlakana koja se nalaze u kiviju omogućavaju organizmu da bolje i lakše vari hrani. Vlakna pozitivno utiču kako na zatvor tako i na probleme sa dijarejom. Kivi takođe ima u sebi mnogo kalijuma koji predstavlja važan elektrolit koji pomaže pri radu probavnog sistema.

POMAŽE U LEČENJU KOD PACIJENATA KOJI SE BORE SA KARCINOMOM

Studije pokazuju da ekstrakti kivija imaju obećavajući potencijal za borbu protiv ćelijskih linija oralnog karcinoma. Kivi u velikoj meri utiče na smanjenje oksidativnog oštećenja DNK. Vitamnin C koji se nalazi u kiviju bori se protiv slobodnih radikala, a ono što sigurno znate je da povećan broj slobodnih radikala u organizmu povećava rizik od pojave karcinoma.

POMAŽE U LEČENJU DIJABETESA

Uključivanje kivija u svakodnevnu ishranu u velikoj meri doprinosi boljem funkcionisanju organizma osoba koje pate od dijabetesa. Ova voćka u sebi sadrži visok procenat vode što je čini idealnim dodatkom u ishrani osoba sa dijabetesom. Uticaj kivija na glukozu u krvi je minimalan a vlakna koja se u njemu nalaze pomažu u regluaciji nivoa šećera u krvi.

PROMOVIŠE BOLJI SAN

Jedan kivi pre spavanja u velikoj će meri uticati na kvalitet vašeg sna, pokazuju ispitivanja. Bilo da patite od nesanice ili vam je jednostavno potrebno nešto što će vas san učiniti kontinuiranim, kivi je pravi izbor za vas.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

Ako se muškarac ovako ponaša, izbrišite odmah njegov broj

Read Next

Roštilj majstori ovako peku meso: Ove 3 stvari su veoma važne