Srpske NVO na Kosovu traže zaštitu Save Janjića i reakciju međunarodne zajednice

“Najoštrije osuđujemo neosnovane napade Saveta za zaštitu ljudskih prava na Kosovu (KMDLNj) na igumana manastira Visoki Dečani Savu Janjića. Pomoć i zaštita koju su dobile albanske izbeglice u manastiru Visoki Dečani tokom 1999. godine predstavljaju jedinstveni primer ljudskosti u bezumlju rata”, navodi se u reakciji srpskih civilnih organizacije sa KiM.

Saopštenje kojim se KMDLNj oglasio ne potkrepljuje navode ni ovog Saveta ni kosovskih zvaničnika da Visoki Dečani i srpska zajednica na Kosovu nisu ugroženi, te da je neopravdan upis manastira među sedam najugroženijih spomenika kulture u Evropi u organizaciji “Evropa nostra”, naprotiv, navele su civilne organizacije.

Njihovi predstavnici su istakli da “napadom na Savu Janjića teškim i neosnovanim optužbama, Savet za zaštitu ljudskih prava na Kosovu podriva sve napore za mukotrpnu izgradnju boljih međuetničkih odnosa između albanskog i srpskog društva na Kosovu” i dodali da se ista organizacija i u prošlosti isticala u “širenju lažnih vesti i međuetničke mržnje, pre svega usmerene prema srpskoj zajednici na Kosovu”.

U javnom obraćanju, srpske nevladine organizacije traže od institucija kosovske vlade i međunarodnih predstavnika u Prištini da jasno osude stavove Saveta za zaštitu ljudskih prava na Kosovu, i pruže svu neophodnu zaštitu i podršku Savi Janjiću i manastiru Visoki Dečani.

Savet za zaštitu ljudskih prava u Prištini zatražio je istragu protiv igumana Save Janjića za “moguće kršenje Zakona rata i humanitarnog prava”, te da je “manastir bio pretvoren u vojnu bazu i da su u njemu držani Albanci kao taoci tokom rata 1999”.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Igumana Savu Janjića, osvedočenog borca za mir, napada tvorac lažnih vesti i ratni huškač

Read Next

Princ Hari se vratio kući – dočekalo ga kraljevsko obezbeđenje