Srpska utakmica na “ruskom Davosu”, čekaju se golovi u ekonomiji

Posle jednogodišnje pauze, “ruski Davos” vratio se u Sankt Peterburg. U rodni grad stigao je i ruski predsednik Vladimir Putin koji se na plenarnoj sednici obratio zvaničnicima i privrednicima iz celog sveta.

Putin je istakao da su ruske vakcine dokazano najbezbednije i najefikasnije, da nije bilo smrtnih slučajeva posle njihove upotrebe.

“Dobro smo odgovorili na pandemiju kovida 19 i bili efikasni u proizvodnji vakcina, ali nažalost pojedine zemlje zabranile su kupovinu naše vakcine, što je politički motivisano”, ocenio je ruski predsednik.

Prvi put od izbijanja pandemije jedan ekonomski forum okupio je poslovnu zajednicu uživo. Stroga pravila ograničila su broj učesnika na 5.000, višestruko manje nego prethodnih godina. Najbrojnije delegacije stigle su iz Amerike i Katara koji je ovogodišnja zemlja partner.

Katar je domaćin i svetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine, zato je deo štanda te bliskoistočne države posvećen Mundijalu. Međutim, pre nego sto se lopta zavrti na fudbalskom terenu, čekaju se golovi na polju ekonomije.

Dogovor o strateškom planu

Šanse za udarac traži i Srbija. Aktuelne i buduće projekte Beograda i Moskve sa potpredsednikom ruske vlade Jurijem Borisovim analizirao je ministar Nenad Popović.

“Razgovarali smo o projektima koji su vezani za infrastrukturu, za nove tehnologije, za digitalne tehnologije i sve ono što je vezano za transport. Želim da istaknem da sa svoje strane želimo da povećamo promet roba između Rusije i Srbije i dogovorili smo se o jednom strateškom planu koji ćemo da napravimo u sledećem periodu kako bi naši privrednici i ruski i srpski mogli da imaju veću korist od toga”, istakao je Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj.

Potpredsednik ruske vlade Jurij Borisov naglasio je da su pažnju posvetili vakcinaciji, dopremanju vakcine i organizaciji proizvodnje.

“Zadovoljni smo kako se to odvija. Predstoji nam veliki transportni projekat, dogovorili smo detalje. U perspektivi je modernizacija energetskih objekata `Đerdap 2` i `Termoelektrane Nikola Tesla`, najavio je Borisov.

Srbija beleži rast izvoza u Rusiju

Perspektivu za srpske kompanije vidi Privredna komora. Iako je u godini pandemije trgovinska razmena Srbije i Rusije umanjena za petinu, napominju da izvoz beleži rast od sedam odsto.

Istovremeno, predsednik ruskog Saveta za razvoj spoljne trgovine najavio je da bi nekoliko ruskih kompanija moglo da započne proizvodnju u Srbiji.

“Mi smo se dogovorili da ih PKS zajedno sa svim partnerima i razvojnom agencijom ne samo prati u tom pohodu već i da im pomogne za dobijanje evropskih sertifikata dakle da mogu te proizvode posle da plasiraju na evropsko tržište”, rekao je Marko Čadež, predsednik PKS.

Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu održava se više od dve decenije. Na poslednjem, održanom pre dve godine, potpisano je 650 ugovora vrednih gotovo 45 milijardi evra.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Branko Milutinović za RTS otkriva zašto je prodao “Nordeus” i ostaje li u Srbiji

Read Next

DOLI PARTON: Kad dođem kući ne skidam šminku da me moj jadni suprug ne gleda takvu! Spavam i sa mejkapom!