Srpska lista podnela žalbu kosovskom ustavnom sudu zbog samo jednog ministarstva u Kurtijevoj vladi

Žalba je predata u ime deset poslanika Srpske liste i poslanika Jedinstvene goranske partije, u, kako se u saopštenju kaže, cilju zaštite interesa srpskog naroda.

“Žalbom se osporava odluka Skupštine o izboru Vlade u Prištini od 22. marta 2021. godine u kojoj je srpskom narodu dato na upravu samo jedno ministarstvo iako je po ustavu bila obaveza da se dodele dva”, ističu u Srpskoj listi.

U njoj očekuju da će kosovski ustavni sud odlučivati u skladu sa ustavnim pravom poštujući prava i interese srpskog naroda, ali i ostalih nevećinskih zajednica.

“Ističemo da je odluka da se Srbima uskrati pravična zastupljenost u institucijama na centralnom novopu protivna svim pravnim aktima. Naglašavamo da nama ministarska mesta nisu potrebna zarad tih mesta, već kao sredstvo kojim se unapređuju uslovi u kojima naš narod živi na Kosovu i Metohiji”, zaključuju u Srpskoj listi.

Na sednici skupštine prošle nedelje, izabrana je nova kosovska vlada na čelu sa Aljbinom Kurtijem, koji je od 15 ministarstava, jedno – za povratak i zajednice, odredio za predstavnike Srba. Njime rukovodi predsednik Srpske liste Goran Rakić.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Brnabić: Ciljeve održivog razvoja upodobiti potrebama društva

Read Next

Preševo, nijedna lista ne može samostalno da formira vlast