Sredinom juna nastavak privatizacije – na spisku “neudomljenih“ 76 preduzeća

Na spisku neudomljenih i dalje je 76 preduzeća.

“Ali je realno da prodamo negde između 20 i 30 preduzeća, to pre svega zavisi od rešavanja nekih imovinsko-pravnih i finansijskih problema tih preduzeća”, kaže Dragan Stevanović, državni sekretar Ministarstva privrede.

Kada je pre dve godine prodata Luka Novi Sad, ugovorna obaveza kupca bila je ulaganje 15 miliona evra, oni su najavili 35. U međuvremenu na dunavskoj obali novi putnički terminal, lučki kran, potiskivač broda.

“Prošla godina prošla je za ‘DP Vorld‘ kao rekordna godina što se tiče pretovara, mi smo pretovarili 1,6 miliona tona, što je više nego ikada od kada Luka Novi Sad postoji”, napominje Maja Antolović, izvršna direktorka “DP Vorld” Novi SAD.

“Galenika” je već izašla iz trogodišnjeg nadzora Ministarstva privrede.

“Na tržištima u regiji povećana je prodaja za jednu trećinu, dok je na tržištima Evrope, Bliskog istoka i Afrike izvoz dupliran. Proizvodnja je u ovom periodu povećana za 44 procenta”, ističe Jelena Parojčić, izvršna direktorka HR, “Galenika”.

Zoran Pantelić, predsednik UGS Nezavisnost, Galenika kaže da su pre nekoliko dana potpisali novi kolektivni ugovor koji na kvalitetan način uređuje prava i obaveze zaposlenih i poslodavca, i sindikatima ostaje da u nekom narednom periodu rade na povećanju zarada.

Kupac PKB-a se obavezao na ulaganje 30 miliona evra. U Ministarstvu kažu da su dve trećine već uložene.

“Ali će investiranje ‘Al dahre‘, već sada je utisak prevazići ono što je ugovorna obaveza. Pararalelno sa ovim inveticijama što su ugovorne obaveze rade i fabriku lucerke, mimo ovog ugovora, čija je vrednost 30 miliona evra, obnovili su sistem melioracija i drenaže, zanovili matična stada preko 600 novih grla”, dodaje Stevanović.

Korona je potpuno zaustavila privatizaciju, u međuvremenu je prodato samo nekoliko firmi u stečaju.

Među 14 preduzeća za koja se uskoro oglašava privatizacija su “Lasta”, “Petrohemija”, “Sever-trans”, “Rudnik Kovin”, “PIM Ivan Milutinović” i “Jugoslovensko rečno brodarstvo”.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Nedimović: Poljoprivredni proizvodi neće se više prodavati kao avioni i kamioni

Read Next

DR VOJISLAV PERIŠIĆ OTKRIVA: Evo kako da prepoznate meso koje je puno koncentrata – Na ovo posebno obratite pažnju!