Srbija prvi put emitovala “zelenu obveznicu” od milijardu evra

Evroobveznica emitovana je po najnižoj kuponskoj stopi ikada od 1,00 odsto i stopi prinosa od 1,26 odsto, uz tražnju investitora koja je tokom aukcije premašila tri milijarde evra, navodi NBS.

Dodaje da je emitovana, istovremeno, i petnaestogodišnja konvencionalna evroobveznica u evrima u iznosu od 750 miliona evra, po kuponskoj stopi od 2,05 odsto i stopi prinosa od 2,3 odsto, što je evroobveznica najduže ročnosti koju je Republika Srbija do sada emitovala – za kojom je tražnja investitora premašila nivo od 2,5 milijarde evra.

Današnjom emisijom zelene obveznice, Srbija je postala jedna od malobrojnih evropskih zemalja i jedina evropska država van EU koja je emitovala zeleni instrument, navodi NBS.

Za šta će biti iskorišćena sredstva 

Ovako prikupljena sredstva biće iskorišćena isključivo za finansiranje ili refinansiranje novih i postojećih rashoda usmerenih na postizanje još održivijeg rasta srpske ekonomije, a kroz ulaganja u oblastima obnovljive energije, energetske efikasnosti, saobraćaja, održivog upravljanja vodama i sprečavanja i kontrole zagađenja, kaže se u saopštenju.

“Još jedan uspešan izlazak naše zemlje na međunarodno tržište i izuzetno interesovanje međunarodnih investitora za srpskim hartijama, koje je tokom aukcije premašilo šest milijardi evra, predstavlja još jednu potvrdu njihovog poverenja u dugoročnu održivost dobrih ekonomskih performansi i očuvanje makroekonomske stabilnosti Republike Srbije”, rekla je guvernerka Jorgovanka Tabaković.

Dodaje da je “posebno raduje činjenica da je zabeležena snažna tražnja investitora za prvim zelenim instrumentom koji je naša zemlja emitovala, što je rezultiralo najnižom stopom finansiranja koju je Srbija do sada postigla (1,00 odsto) i ukazuje na poverenje investitora u strategiju održivog razvoja Srbije”.

Delegacije NBS i Ministarstva finansija su tokom protekla tri dana obavile niz uspešnih razgovora sa mnogobrojnim međunarodnim investitorima i finansijskim institucijama, zahvaljujući čemu je na današnjoj aukciji interesovanje za srpskim evroobveznicama pokazalo preko 200 eminentnih ulagača iz celog sveta, navodi se u saopštenju.

Tabakovićeva je rekla da “činjenica da je u ambijentu još uvek prisutnih neizvesnosti na globalnim tržištima, Republika Srbija ponovo postigla izuzetno povoljne uslove finansiranja, predstavlja potvrdu da renomirani investitori pozitivno ocenjuju performanse naše ekonomije nakon krize i već je svrstavaju među zemlje sa rejtingom investicionog ranga, odnosno visoke sigurnosti ulaganja”.

“Koliko su današnje emisije bile uspešne govori i činjenica da je Srbija tokom dana, od početnih uslova uspela da snizi kamatne stope za petinu, tj. 20 odsto (odnosno 0,35 procentnih poena) – kod “zelene” 7G obveznice i za 13 odsto (odnosno 0,30 procentnih poena) u slučaju konvencionalne 15G obveznice”, naglasila je guvernerka.

Emisija zelene obveznice u potpunosti je u skladu sa Principima zelenih obveznica Međunarodne asocijacije tržišta kapitala – ICMA-International Capital Market Asociation, koji su svetski standard, navodi se u saopštenju

“Sredstva prikupljena emisijom zelene evroobveznice biće korišćena u skladu sa Okvirnim dokumentom za izdavanje zelenih obveznica, dok će sredstva prikupljena emisijom konvencionalne evroobveznice biti iskorišćena delom za refinansiranje postojećih dugova, kao i za pružanje podrške daljem rastu naše ekonomije. Održivost javnog duga naše zemlje, kao i do sada, ni u jednom trenutku neće biti dovedena u pitanje”, istakla je guvernerka NBS.

Mali: Država ulaže u ekologiju

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je država posvećena povećanju ulaganja u ekologiju i zaštitu životne sredine, kao i obezbeđivanju najpovoljnijih sredstava za zelene projekte iz novih izvora finansiranja, kao što je tržište zelenih obveznica.

Izjavio je da će sredstva biti iskorišćena za projekte iz tzv. zelene agende, kao i da je ovo još jedan pokazatelj opredeljenosti i posvećenosti Srbije zelenim projektima i povećanju ulaganja u ekologiju, saopštilo je Ministarstvo finansija.

“Sredstva od izdatih zelenih obveznica koristiće se i za finansiranje i refinansiranje troškova vezanih za izgradnju postrojenja za prečišćavanje vode za piće i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, za izgradnju metroa i moderne železnice, zaštitu od poplava, očuvanje biodiverziteta, kontrolu i prevenciju zagađenja, prikupljanje, preradu i reciklažu otpada, energtetsku efikasnost i obnovljive izore energije”, naveo je Mali, koji je rekao da sredstva biti strogo kontrolisana.

Naglasio je da će najveći deo sredstava prikupljenih emisijom druge tranše evroobveznice, biće iskorišćen za ono što je najurgentnije u ovom trenutku, a to je da se otplate dugovi koji su nasleđeni iz prošlosti.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Stanković: Znali smo da ćemo patiti, ali i da će sve biti kako treba

Read Next

OČISTIĆE CREVA I ISTOPITI KILOGRAME NA ZDRAV NAČIN: Evo zašto je dijeta sa suvim šljivama tako efikasna!(JELOVNIK)