Srbija među pet najboljih zemalja u Evropi za inovacije

Vlada Srbije ove godine podržaće sektor inovacija sa više od tri milijarde dinara, tvrde u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.

“Posebno su značajne preporuke u pogledu saradnje nauke i privrede kako bismo popravili ulogu Srbije na svetskim listama konkurentnosti a posebno globalnom indeksu inovativnosti gde u domenu saradnje nauke i privrede beležimo ocenu 39,6 od 100”, kaže Branko Ružić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Srbija je među pet najboljih zemalja u Evropi za inovacije, ističe ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj. To potvrđuje prošlogodišnji izvoz u IT sektoru i inovacijama, koji je prvi put premašio izvoz poljoprivrednih proizvoda.

“Možemo da očekujemo da ćemo u ovoj godini, do kraja 2022. uspeti da dostignemo izvoz svega što je vezano za inovacije, IT-jem i digitalizacijom od blizu dve milijarde dolara. To je jedan fantastičan uspeh za državu veličine kao što je Srbija”, kaže Nenad Popović, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj.

Među najbitnijim preporukama su one o uvođenju industrijskih doktorata u obrazovni sistem Srbije, ukidanje kažnjavanja startapova zbog kašnjenja uplate jedne rate kredita.

“Da se zakonom uredi upotreba veštačke inteligencije, naročito u pogledu primene etičkih standarda, da se omogući primena pametnih ugovora u našem pravnom sistemu, da se ukinu arbitrarna ograničenja za postavljanje radio-stanica mobilne telefonije”, kaže Dušan Vasiljević, direktor za konkurentnost i investicije NALED-a.

“Siva knjiga inovacija” između ostalog, sadrži i stimulativne predloge za poreske olakšice i subvencije za električna i hibridna vozila i električne bicikle kao i predlog podsticajnih mera za njihovu nabavku.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Real grabi ka tituli, Atletiku samo bod protiv Granade

Read Next

POZNATI DIJETETIČAR UPOZORAVA: Na spavanje nikako ne smete da idete GLADNI, evo iz kojih razloga!