Srbija koristi gas iz skladišta zbog velike potrošnje struje, naftovod “Družba“ ponovo radi

Na trilateralnom samitu govorilo i o energetskoj krizi. Naftovod “Družba” je jedan od najdužih na svetu. Polazi iz Rusije i račva se na severni i južni krak ka centralnoj i zapadnoj Evropi. Na sreću, juče raketama nije oštećen naftovod, već samo elektrana na granici Belorusije i Ukrajine koja ga napaja strujom, što je brzo popravljeno.

“Za sada teku male količine nafte prema Mađarskoj, ali očekujem da će protok kroz “Družbu” uskoro dostići pun kapacitet. Bezbednost snabdevanja naftom nije bila ugrožena jer Mađarska ima višemesečne zalihe”, rekao je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

Srbija radi na projektu za gradnju alternativnog naftovoda upravo povezivanjem na “Družbu” preko Mađarske. Razmatraju se dve trase: prva, duga 128 kilometara, od Novog Sada do Segedina, druga od 400 kilometara, od Novog Sada do Budimpešte. Naša zemlja u Mađarskoj već skladišti gas.

“Mi možemo da računamo jedni na druge. Kada u Evropi nastaju neprijateljstva među zemljama, mora da se kaže da postoje i ovako dobra rešenja. Dok Srbija ima gasa, imaće i Mađarska. I Srbija može biti sigurna da, dok Mađarska ima gasa, imaće ga i Srbija”, kaže mađarski premijer Viktor Orban.

Cena gasa poslednjih desetak dana porasla je četiri-pet puta i ponovo premašuje 1.500 evra, kaže predsednik Srbije i potvrđuje da se ovih dana već povlači gas iz skladišta zbog sve veće potrošnje struje.

“Nas gas spašava zahvaljući, panonskim elektranama TE-TO Novi Sad i Pačevo da možemo da prezimimo. Inače na osnovu uglja, obnovljivih izvora uključujući i hidro mi ne bismo mogli da preživimo. Ja sam više pesimista nego realista ali želim da kažem ljudima da smo se dobro pripremili da smo mnogo novca uložili da smo računali na sve to”, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kaže, naša zemlja preko Mađarske i Rumunije računa i na uvoz zelene struje iz Azerbejdžana.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Cicipas eliminisao Medvedeva u teniskom spektaklu

Read Next

NAMIRNICA KOJU SVAKI DAN JEDEMO MOŽE UBRZATI PROCES STARENJA: Stručnjaci navode da se BORE pojavljuju baš zbog toga