Srbija i Maroko na putu strateškog partnerstva

Zvanična poseta ministra spoljnih poslova Srbije, u okviru obeležavanja 64. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kraljevine Maroka i Srbije, bila je prilika za produbljivanje političkog dijaloga i razmenu mišljenja o međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa, navodi se u zajedničkom saopštenju posle sastanka Selakovića i Bourita.

Srpski ministar pozdravlja centralno mesto Maroka pod vođstvom Njegovog veličanstva kralja Mohameda VI, kao stuba stabilnosti i rasta u regionu.

Pozdravili su upravljanje dve države pandemijom kovida 19, koje je za primer, kao i kampanjom vakcinacije, i naglasili značajan kvalitativni skok u trgovinskim odnosima Maroka i Srbije uprkos pandemiji, i saglasili se da će nastaviti da ih jačaju, s obzirom na ogromne potencijale  dve države.

S tim u vezi, najavili su održavanje trećeg zasedanja Mešovite komisije za trgovinsku, ekonomsku i naučnu saradnju, u Beogradu, 23-24. juna, ako to epidemiološka situacija dozvoli.

Pripremni sastanak za pomenutu sednicu održan je između dva imenovana kopredsednika, marokanske ministarke turizma, ručnih zanata, avio transporta i socijalne ekonomije Nadije Fetah i srpske ministarke trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjane Matić 31. marta 2021. putem video-konferencije.

U cilju stavljanja bilateralnih odnosa na put strateškog partnerstva koji obe zemlje žele, dogovorili su se da nastave da unapređuju svoje odlične veze na svim nivoima, u duhu prijateljstva, međusobnog poverenja i poštovanja principa teritorijalnog integriteta i suvereniteta, u skladu sa rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

U vezi sa tim, ministar Selaković je istakao diplomatske i političke napore Kraljevine Maroko u cilju postizanja realnog, praktičnog i trajnog političkog rešenja u duhu kompromisa i realnosti i u potpunosti u skladu rezolucijama UN.

U tom kontekstu, Srbija smatra marokansku inicijativu za autonomiju, pod marokanskim suverenitetom, ozbiljnim i verodostojnim rešenjem za pitanje Sahare, navodi se u saopštenju.

Bilateralni pravni okvir se dalje jača potpisivanjem Memoranduma o razumevanju o političkim konsultacijama između Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Ministarstva spoljnih poslova, afričke saradnje i dijaspore Kraljevine Maroko, Programa saradnje u oblastima kulture, visokog obrazovanja, naučnog istraživanja, komunikacija, medija, omladine i sporta (2021-2024) i Sporazuma saradnji u oblasti odbrane, koji će omogućiti razmenu znanja, iskustva i unapređenje bilateralnih odnosa.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Vučić pozvao Šapića na ujedinjenje

Read Next

Izrael raketirao ciljeve u Siriji – u blizini ruske baze