Spavate li na levoj ili desnoj strani? Lekari otkrili koja je strana zdravija

Svi znaju da je zdrav i dubok san vrlo važan za zdravlje. Posle nemirne noći obično tražimo uzroke u lošoj posteljini ili starom krevetu. Dr Džon  Dulard navodi da položaj u kome spavamo značajno utiče na celokupno stanje organizma, probavu, pa čak i ten.

Spavanje na desnoj strani može značajno uticati na vaše zdravlje, pa je spavanje na levoj daleko zdravije. Uzrok je u vama: tokom jela želudac vam je blizu sredine tela, ali tokom spavanja, on naginje ka desnoj strani.

Ukoliko ste, neposredno pre spavanja, nešto jeli, vrlo je verovatno da će doći do pojave, poznate pod nazivom gorušica (gastritis).

Ako spavate na levoj strani tela, tada će se želudac (i njegov sadržaj) naći ispod jednjaka. Međutim, ukoliko se u toku sna okrenete na desnu stranu, želudac će se naći iznad jednjaka. Dakle, želudačna kiselina lakše će preći iz želuca u jednjak i uzrokovati gorušicu.

Ali, to nije sve. Pored toga, čak se i trudnicama savetuje spavanje na levoj strani, jer time smanjuju rizik od pojave mrtvorođenčeta.

Slični tekstovi

Spavanjem na levoj strani, potpomaže se proces bržeg prolaska ostataka hrane kroz creva. Takođe, položaj aorte prilikom spavanja levoj strani za posledicu ima bolju cirkulaciju krvi od srca ka svim delovima tela, pa čak i onim najudaljenijim, kao što su stopala, koja vam noću često budu hladna (sada pretpostavljate i zašto).

Osim toga, olakšava se rad slezine, koja se takođe nalazi na levoj strani tela i ima funkciju “filtera krvi“. U ovom slučaju, krv brže dospeva do slezine, prečišćava se i dalje se transportuje kroz telo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

BOJANA STAMENOV SKINULA 7O, TIJANA 45, A NATAŠA NIJE IMALA NI 50 KG: Dijete poznatih SRPKINJA uz koje su se PREPOLOVILE

Read Next

Hil: Beograd u Brisel došao spreman da pregovara, Priština nije