Soja na berzi dostigla najvišu cenu do sada

Berzanski ugovori su početkom sedmice zaključivani na 76 dinara po kilogramu, da bi krajem sedmice bila postavljena rekordna cena.

Ponderisana cena je bila 77,62 diara za kilogram bez PDV-a, što je u odnosu na prethodni upoređujući podatak povećanje za 8,72 procenta.

April je mesec setve suncokreta, a terminski ugovor za suncokret roda 2021. godine u količini od 1.000 tona realizovan je po jedinstvenoj ceni od 415 evra po toni za isporuku u septembru.

U odnosu na prethodnu sedmicu, cena te uljarice bila je viša za 1,22 procenta.

Na nedeljni uzlazni trend cene kukuruza uticala je izvozna tražnja, navodi se u izveštaju.

Ugovori na paritetu FCA sa isporukom robe tokom maja realizovani su na cenovnom nivou od 23,2 do 23,5 bez PDV-a, što predstavlja rast od 0,72 odsto.

Berzanski ugovori za pšenicu su zaključeni u rasponu od 21,5 do 21,6 dinara po kilogramu bez PDV-a što je rast za 0,67 procenata.

U odnosu na prethodnu nedelju ova žitarica se zadržala gotovo na istom cenovnom nivou.

Do žetve pšenice je ostalo još dva meseca, a terminska tražnja novog roda bila je na nivou cena od 19,5 dinara za kilogram bez PDV-a.

Ukupan promet na Produktnoj berzi bio je 5.555 tona robe, što je povećanje za četvrtinu, dok je finansijska vrednost prometovanog bila 234,3 dinara što je za 1,6 procenata više nego nedelju dana ranije.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Hofenhajm sprečio Lajpcig da se približi Bajernu

Read Next

Zašto je aranžman sa MMF-om nužno zlo, treba li nam “čuvarkuća”