Sobne biljke koje više vole da budu napolju: Za par dana će biti bujnije (foto)

Mnoge „sobne biljke“ kontinentalnog porekla, kojima odgovara umerena klima, bolje rastu napolju, nego unutra. Isprobajte ovo sa nekim od vaših sobnih biljaka i iznenadićete se rezultatima.

Bonsai – Vole dosta prirodne svetlosti i mnogo im je bolje kad se napolju

Japanski javorovi, borovi i brestovi vole dosta svetla, koje mogu dobiti samo napolju, a i zimi im odgovara hladnije vreme. Ako želite sobni bonsai, odaberite fikus ili podokarpus (prodaju se kao „Budini borovi“, iako nisu borovi) i bićete zadovoljni.

Biljke mesožderke – Ne vole mnogo svetlosti i vole hladan i mračan zimski period

Ovo može objasniti i zašto se čudne vrste biljki mesožderki poput saracenije i venerine muholovke i dalje prodaju u odeljku sa sobnim biljkama u baštenskim centrima. Uprkos svom vanzemaljskom izgledu, ove vrste ne potiču iz tropskih krajeva, već iz močvara Severne Amerike i zahtevaju hladan, mračan period zimske hibernacije da bi bile zdrave. Lako se nose sa najnižim temperaturama od -15C. Bez ovoga gube na energiji. Dakle, za najbolje rezultate sadite ih pored marina na otvorenom ribnjaku ili u velike posude napunjene vodom bez rupa za odvod.

Drvo masline – Obezbedite mu hladnu prostoriju tokom zime i dobar protok vazduha

Ako nemate staklenik sa visokim plafonima u kojem je zimi hladno, sa ventilatorima i ventilacionim otvorima za puno protoka vazduha, drveće maslina najbolje je držati napolju. Većina dnevnih soba ima slabu svetlost i zimsku toplotu koja mnogo više imitira uslove iz tropskih prašuma nego užareno letnje sunce i hladne zime koje su ovoj mediteranskoj vrsti potrebne.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

DEVOJKA OTIŠLA U ŠETNJU I VIŠE SE NIKAD NIJE VRATILA: Misteriozni nestanak i danas brine lokalne vlasti!

Read Next

Zaključavanje vilice, najbizarnija metoda za mršavljenje (foto)