Snimljeni čudni oblaci na Marsu (video)

Iako najnovije fotografije koje je Curiosity rover poslao na matičnu planetu podsećaju na razglednice sa Zemlje, u pitanju je nešto daleko egzotičnije – oblaci sa Marsa.

[embedded content]

Naučnici su još pre dve zemaljske godine ustanovili da se oblaci na Marsu formiraju ranije nego što su očekivali, pa je Curiosity rover ove godine dobio zadatak da ih „posmatra“.

Prvi oblaci su snimljeni u januaru, pramenasti i bogati ledom, ponekad su menjali boje drugačije od svojih rođaka na Zemlji, piše Pi Si pres.

Marsovski oblaci su se tako iz crvenih nijansi menjali u zelene, potom plave i ružičaste. Ovi oblaci se nalaze u višim delovima atmosfere od onih koji su do sada posmatrani. Navodno sadrže smrznuti ugljen-dioksid ili takozvani „suvi led“, mada naučnici to još uvek nisu uspeli da potvrde. Najlepši su odmah nakon zalaska sunca, kada ledeni kristali sijaju na poslednjem svetlu.

Slični tekstovi

Konačna slika je nastala kombinovanjem 21 fotografije, koje su snimljene kako bi se bliže osmotrili neobični oblaci iznad oblasti Gale krater. Naučnici su još pre dve zemaljske godine ustanovili da se oblaci na Marsu formiraju ranije nego što su očekivali, pa je Curiosity ove godine dobio zadatak da ih „posmatra“.

Prvi oblaci su se pojavili u januaru, pramenasti i bogati ledom, ponekad su menjali boje drugačije od svojih rođaka na Zemlji.

Oblaci na Marsu su se tako iz crvenih nijansi menjali u zelene, potom plave i ružičaste. Ovi oblaci se nalaze u višim delovima atmosfere od onih koji su do sada posmatrani.

Navodno sadrže smrznuti ugljen-dioksid ili takozvani „suvi led“, mada naučnici to još uvek nisu uspeli da potvrde. Najlepši su odmah nakon zalaska sunca, kada ledeni kristali sijaju na poslednjem svetlu.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

Ovo ne smete govoriti partneru!

Read Next

Nemačka im ponudila 1,1 milijardu evra zbog genocida – odbili su