Smajlović: Srbija dobija pozitivan publicitet nakon vakcinisanja stranaca

Ljiljana Smajlović je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a navela da Srbija dobija mnogo publiciteta zato što je bila nesebična i otvorila vrata strancima koji su želeli da se vakcinišu.

Ističe da Srbija popravlja svoju reputaciju na najbolji mogući način, time što se neprikidno ponavlja u najvažnijim svetskim medijima da je Srbija učinila dve stvari – stavila zdravlje ispred geopolitike kao i da je solidarna sa susedima kada je reč o raspodeli vakcina protiv kovida i vakcinaciji stranaca.

“Kad kažem to da smo stavili zdravlje ispred geopolitike, govorim o činjenici da mnogi kritikuju Evropsku uniju što nije obezbedila dovoljno vakcina, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je rekao – ne trebaju nam vakcine režima koji imaju vrednosti manje poželjne od naših – nećemo ruske i kineske vakcine. Dakle tu ima jako mnogo geopolitike”, objašnjava Smajlovićeva.

Ocenjuje da je ovo što se desilo sa vakcinacijom najbolja reklama za Srbiju širom sveta.

“Koliko god da koštaju vakcine, ne mogu da zamislim da te vakcine koje dajemo strancima ili komšijama mogu biti skuplje od onoga, koliko znam da naplaćuju najavažnije lobističke firme na svetu koje smo plaćali i od toga smo imali veoma malo koristi”, ocenjuje gošća RTS-a.

Smajlovićeva je proces vakcinacije u Srbiji povezala i sa prijateljskim vezama sa državama Bliskog istoka, poput Ujednjenih Arapskih Emirata (UAE) i, od skora, Bahreina.

“Pretpostavljam da i to što smo dobili toliko vakcina, pa i to što smo rano ušli u njihovu nabavku, kao i izgradnja veza sa bliskoistočnim zemljama ima veze sa mostom koji je napravljen sa UAE”, rekla je gošća Jutarnjeg dnevnika i dodala da je za to zaslužno prijateljstvo između predsednika Aleksandra Vučića i šeika Muhameda Bin Zajeda, jednog od, kako je rekla, najmoćnijih ljudi na svetu.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Srbi mogu na još jedno more, granice se otvaraju 1. juna

Read Next

Savet bezbednosti UN 13. aprila o Kosovu