SLUČAJ KOJI JE POTRESAO CELU JUGOSLAVIJU: Trudnoj drugarici rasporila stomak, Toma Fila ju je branio, pa NAPUSTIO SLUČAJ

Pre 53 godine, 1969. godine desio se nezapamćen zločin. Prizor koji se može naći samo u horor filmovima, zaprepastio je ljude koji su našli leš Alije Hasanović (26). Leš je pronađen u blizini Zvornika, u selu Jušići, 7. oktobra.

Alija je u trenutku smrti bila trudna. Istragom je utvrđeno da je ubijena iz pištolja, sa tri hica, te da joj je stomak bio rasporen, a dete izvađeno i odneto.

– Dete je iz majčine utrobe mogao da otme samo neko ko ga je previše želeo, a nije mogao da ga ima. Treba tražiti ženu koja ima dete, a nije ga rodila. Ovu tezu izneo je patolog, dr Milan Vušić na osnovu rasekotina na stomaku.

Istraga je ubrzo urodila plodom. Ispitujući sve žene koje su se porodile u noći između 6. i 7. oktobra, policija je došla do Šefike Hodžić.

Šefika Hodžić bila je, školska drugarica, svirepo ubijenoj Aliji Hasanović. Šefika je važila za jednu od najlepših žena u tom kraju, te je kao takva bila i najpoželjnija. Ipak, jedna stvar kvarila je njenu sreću. Ona nije mogla da ostane u drugom stanju, što se u tom vremenu smatralo veoma lošim.

U ovom slučaju, ta činjenica pokazala se i te kako lošom, jer je bila inicijalna kapisla da se dogodi najmonstruozniji zločin, koji je tresao celu bivšu Jugoslaviju.

Šefika je priznala da je lažirala trudnoću, te da je mesecima nosila krpe i na taj način improvizovala stomak. Ona je negirala da je počinilac svirepog ubistva, dok je policija opsežnom istagom u nenoj kući pronašla nakit pokojnice, krvavi nož, kao i konac sa bebinog pupka. Ovo su bili čvrsti materijalni dokazi koji su bacili veliku sumnju na Šefiku.

Šefika Hodžić

Istragom je utvrđeno, da je Šefika napravila zasedu svojoj drugarici Aliji, te u nju ispalila tri hica, potom je rasekla stomak, uzela dete i odnela. Dete je ubrzo i preminulo.

Kao saučesnikovog zločina, navodi se Šefikin zet, Avdija Hodžić, jer je prikrivao ceo slučaj, dok mu je Šefika dala pištolj kako bi ga sakrio.

Javnost je bila potrešena, te je vršila pritisak na tužilaštvo, tražeći najstrožu kaznu.

Ono što je zanimljivo jeste da je Šefikin prvi branilac bio, čuveni advokat, Toma Fila. Nakon sukuba interesa, Fila je napustio ovaj slučaj, koji je preuzeo njegov otac, Filota Fila, dok je Toma preuzeo slučaj Šrfikinog zeta, Avdije.

toma fila

Pored činjenice da je Šefika imala najbolje branioce u to vreme, 1970. godine izrečena je najoštrija presuda – Šefka je osuđena na smrt streljanjem, a Avdija na pet godina zatvora.

Ipak, velikim naporom advokata, koji su uspeli da izdejstvuju obnovu procesa, te iste godine, izrečena je nova presuda – smrtna kazna je zamenjena sa 20 godina zatvora.

Šefka je na suđenju uporno negirala zločin, tvrdeći da je Aliju samo poznavala, a da joj je dete u kuću doneo neko drugi rekavši da ga neguje.

– Poznavala sam Aliju, dobro, znala sam da je trudna i da će dobiti dete, bila mi je prijateljica, kako bih nju mogla ubiti – govorila je ona na suđenju.

Nakon služenja kazne, Šefiki se gubi svaki trag. Iz zatvora je puštena 1983. godine, a priča se da je promenila identitet i preselila se u inostranstvo. Čak se pričalo i da se udala i rodila dete, mada ove priče nisu zvanično potvrđene.

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lifestyle/

Admin

Read Previous

TSC naneo Radničkom so na ranu

Read Next

Pita sa sirom i gotovim korama pokupila sve simpatije, isprobajte je (video)