Sliku zamalo prodali za 1.500 evra, mogla bi da vredi 150 miliona!

Platno koje je možda naslikao italijanski barokni slikar Mikelanđelo Merisi da Karavađo na aukciji u Španiji skoro da je prodato po smešno maloj ceni, jer prethodno nije temeljno proučeno.

Zbog sumnji koje su izneli neki stručnjaci, poznata madridska aukcijska kuća Ansorena u poslednji trenutak prodaju slike, planiranu za četvrtak uveče, odložila je do daljeg. Naime, platno je trebalo da bude ponuđeno po početnoj ceni od samo 1.500 evra, ali stručnjaci su naknadno ustanovili da bi moglo da vredi i do 150 miliona evra.

„Krunisanje trnjem“ je platno veličine 111 x 86 centimetara i prikazuje Hristovo krunisanje trnjem, a prethodno je pripisivano slikaru Hoseu de Riberi (1591-1652). Ali sada će ga pažljivo proučiti stručnjaci, rekla je za dpa portparolka Ansorene, a prenosi Hina.

Slični tekstovi

U međuvremenu je španski ministar kulture Hose Manuel Rodrigez Uribes rekao da je, kao mera opreza, izrečena zabrana prenosa slike preko granice.

Španski list El Mundo piše da su vlasnici slike, čiji identitet nije otkriven, do zadnjeg trenutka sumnjali u to ko je pravi autor dela.

Španac Hose de Ribera bio je „karavađista“, odnosno sledbenik Karavađove škole slikanja. Početkom 17. veka godinama je živeo i radio u Italiji, uglavnom u Rimu i Napulju pa stoga ne čudi što se pretpostavljalo da je autor slike.

Ako se pokaže da je reč o Karavađovom delu, „cena bi mu mogla da poraste na 100 do 150 miliona evra u sklopu prodaje privatnom kolekcionaru“, piše El Mundo pozivajući se na mišljenje italijanskog stručnjaka za Karavađovo slikarstvo, Vitorija Sgarbija, koji je uveren da je reč upravo o njegovu delu.

Karakteristike Karavađovog načina slikanja, među ostalim se mogu prepoznati i po „po brutalnom pogledu čoveka naslikanog na levoj strani platna“ kao i „preko ruke drži drapiranu crvenu stolu, što je neuništivi Karavađov motiv“, pojasnio je Sgarbi.

Njegovo mišljenje deli još jedan stručnjak za Karavađov slikarski opus s kojom je razgovarao novinar italijanske La Republike. „To je sigurno on!“ rekla je Marija Kristina Terzađi bez trunke sumnje.

Ipak, s njima se ne slažu baš svi slikarski stručnjaci. El Mundo citira Nikolu Spinosu, uvaženog stručnjaka za napuljsku umetnost 17. veka koji smatra da nije reč o Karavađovom delu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

Maleni pas ispao iz automobila u vožnji, snimak postao hit

Read Next

Vujović: Ekološki problemi nisu nastali preko noći, problemi prisutni više decenija