Skupština usvojila Zakon o rodnoj ravnopravnosti

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić rekla je da ta dva zakona treba da omoguće svakom da oseti da živi u malo pravednijem društvu.

Zakon o rodnoj ravnopravnosti treba da omogući unapređenje rodne ravnopravnosti, sistematično uređenje i jačanje institucionalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost, kao i preciziranje obaveza poslodavaca i organa javne vlasti u pogledu planiranja i sprovođenja mera za unapređenja rodne ravnopravnosti.

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović rekla je ranije danas da je Zakon o rodnoj ravnopravnosti važan za stvaranje društva jednakih šansi za žene i muškarce.

Ona je dodala da Zakon o rodnoj ravnopravnosti treba da omogući da niko više ne može da uz biografiju za posao traži i sliku, niti da pita kandidatkinju da li planira brak ili rađanje dece, navodi ministarka.

Takođe, kompanije će, kako je rekla, biti u obavezi da imaju određeni procenat žena u upravljačkim telima, a kvote su neophodne barem u početku kako bi tu situacija počela da se menja, jer bi, dodala je, trebalo da imamo više žena i tamo gde se odlučuje o novcu.

Izmenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije donete su jasnije odredbe i širi spisak onih na koje se diskriminacija odnosi. 

Skupština Srbije izglasala je novi Zakon o obnovi kulturno-istorijskog nasleđa i podsticanju razvoja Sremskih Karlovaca.

Usvojen Zakon o metrou i gradskoj železnici 

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović rekao je nedavno da će radovi na izgradnji depoa na Makiškom polju, a u sklopu projekta izgradnje metroa u Beogradu, početi u novembru 2021. godine. 

Predviđeno je da prva linija metroa bude završena do 2028. godine, dok je planirani rok završetka celog projekta predviđen do 2033. godine.

Metro će se graditi po modelu pariskog metroa i biće potpuno automatizovan.

Prva linija povezivaće Železnik i Mirijevo, a druga Mirijevo i Zemun, dok se za treću liniju metroa radi idejno rešenje.

Poslanici su usvojili i izmene Zakona o planiranju i izgradnji kojima se uređuje rok za pribavljanje upotrebne dozvole za objekte ili radove kojima je odobrena građevinska dozvola.

Takođe, izglasali su i izmene i dopune Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

Momirović je u raspravi rekao da se u Srbiji gradi trenutno 7.000 stanova za “bezbednjake”.

On je dodao da je u Vranju završeno 200 stanova, u Kraljevu i Kragujevcu će u narednih mesec dana biti useljeno oko 400 ljudi, a do kraja godine trebalo bi da se završi po 190 stanova u Sremskoj Mitrovici i Nišu.

“Sledeće godine treba da se završi u Vranju 300 stanova, u Kraljevu 747, u Kragujevcu još 756, u Novom Sadu još 1.424, a u Beogradu još 1.000 stanova”, rekao je Momirović.

Kada je reč o izmenama i dopunama Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama, koji je takođe usvojen, njime se uvodi registar izdatih brodarskih knjižica, kao i razmena podataka sa odgovarajućim evropskim registrima, s ciljem bezbednosti plovidbe.

Potvrđivanjem Sporazuma o međunarodnom povremenom prevozu putnika autobusima unapređuje se razvoj međunarodnog prevoza u Evropi i olakšava njegova organizacija, olakšava saradnja u turizmu, ostvaruje liberalizacija prevoza i poboljšava bezbednost saobraćaja na putevima.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Selaković: Nije problem u pismu već u nepoštovanju procedure

Read Next

Nebojša Stefanović: Dugo već slušam laži o SNS-u, Vučiću i meni