Skupština u Prištini usvojila rezoluciju o Srebrenici

Rezolucija o Srebrenici usvojena je glasovima 89 poslanika parlamenta u Prištini, a poslanici Srpske liste napustili su skupštinsku salu kada je nacrt reolucije došao na dnevni red. 

“Oštro se osuđuje genocid srpskog režima u Srebrenici nad pripadnicima bošnjačkog naroda i sva kršenja ljudskih prava. Konstatuje se i prihvata da je nakon okupacije Srebrenice od strane oružanih snaga takozvane Vojske Republike Srpske, ista u nekoliko dana počinila masakr u Srebrnici i okolini, ubivši i masakrirajući preko osam hiljada bošnjačkih muškaraca, dečaka i maloletnika”, navodi se u Rezoluciji.

U rezoluciji se izražava duboka žalost zbog nevino stradalih ljudi u Srebrenici i tokom rata u Bosni i Hrecegovini, i izražava se saučešće preživelim članovima porodice.

“Oštro osuđuje svaku tendenciju namernog i javnog negiranja genocida u Srebrenici sa ciljem omalovažavanja žrtava i prikirivanja motiva počinjenih zločina”, piše u usvojenom dokumentu. 

Pozivaju se institucije u Prištini da odaju počast žrtvama, s obzirom na to da je, kako se navodi u rezoluciji, Evropski parlament proglasio 11. jul Danom sećanja na genocid u Srebrenici.

Usvajanje rezolucije pokrenula je bošnjačka koalicija Vakat.

Poslanici Srpske liste napustili su skupštinsku salu kada je nacrt reolucije došao na dnevni red. 

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Vučić: Ne brine me takozvana vojska Kosova, već mogući incidenti

Read Next

Počeli razgovori Beograda i Prištine u Briselu