Skinuta zastava SPC i polomljen jarbol na manastiru Gračanica

Kancelarija za Kosovo i Metohiju navodi da je skidanje trobojke SPC i lomljenje jarbola kod ulaznih vrata u dvorište manastira Gračanica direktan napad na veru i preteća poruka vernicima SPC, ali i pokazatelj da je u srpskim sredinama u Pokrajini opasna bezbednosna situacija.

Kancelarija saopštava da u “punom jeku antisrpske kampanje od strane albanskih ekstremista na prostoru Kosova i Metohije svedočimo novom incidentu”. 

Fotografije oskrnavljene crkvene zastave osvanule su na društvenim mrežama, na kojima se vidi kako Albanac maskiran u crno i sa zastavom “velike Albanije” gazi trobojku.

“Ovaj čin direktan je napad na veru i preteća poruka vernicima Srpske pravoslavne crkve, uz nedvosmisleni pokazatelj nestabilne i opasne bezbednosne situacije u srpskim sredinama na KiM. Istovremeno, više je nego očigledno da kosovska policija niti je u stanju, niti u praksi štiti objekte Srpske pravoslavne crkve”, navodi se u saopštenju.

Nije slučajno, dodaje se dalje u saopštenju, da se ovaj skandalozni, vandalski čin događa neposredno nakon obeležavanja velikog srpskog praznika Vidovdana, koje je upriličeno u Gračanici i to uz prisustvo patrijarha srpskog gospodina Porfirija i brojnih građana.

“Nakon što je Njegova svetost poslao poruku mira, suživota i poštovanja verske i nacionalne različitosti, ovaj incident jasan je pokazatelj da za tako nešto ne postoji sluh u Prištini, što pogoduje bujanju albanskog ekstremizma, koji na takve poruke odgovara skrnavljenjem manastira”, podvlači se u saopštenju.

Kancelarija za KiM ukazuje da se nad srpskim narodom i pravoslavnim verskim objektima na KiM sprovodi serija agresivnih napada i organizovanog nasilja, a posebno se intenzivira prilikom obeležavanja velikih praznika.

“S jedne strane imamo slike bezumnog i otvorenog nasilja nad svim simbolima pravoslavlja i nad našim narodom u Pokrajini, maltretiranje Srba od strane kosovske policije, a samo zato što su se uputili na Gazimestan da obeleže Vidovdan, oduzimanje srpskih zastava, majica sa srpskim simbolima, pretresanje monahinje i hapšenje mladića koji se tom činu usprotivio, dok s druge strane imamo predstavu političara iz Prištine za evropske zvaničnike o oazi verske i nacionalne tolerancije na prostoru Kosova i Metohije”, ističe Kancelarija za KiM.

Od početka godine dogodilo se ukupno sedamdeset napada na Srbe, njihovu imovinu i imovinu SPC, kao i više od 15 vandalskih činova kojima su na meti bili objekti Srpske pravoslavne crkve i takve slike najrečitije govore o realnom životu Srba na Kosovu i Metohiji.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Portugalija i Srbija – politički odnosi odlični, ali u ekonomiji ima mesta za napredak

Read Next

Petković: Novi pritisak na Dragicu Gašić u Đakovici, sprečena da zameni stara vrata