SIMPTOMI SUNČANICE: Prvo što treba da uradite da stanje ne bi postalo još opasnije!

Sunčanicaje ozbiljno zdravstveno stanje koje nastaje izlaganjem glave, posebno potiljka, visokoj temperaturi, odnosno uticaju sunčeve toplote.

Prvi simptomi su glavobolja, vrtoglavica, nemir, zbunjenost, crvenilo lica i temperaturatela iznad 38.9 stepeni. Kasnije se mogu javiti i zujanje u ušima, problemi s vidom i malaksalost, a moguća je i nesvestica.

Šta učiniti kada sunčanica “pogodi” vas ili drugu osobu?

1. Sklonite osobu u hladovinu. Uklonite sve suvišno – čarape, cipele, kapukako biste ubrzali hlađenje. Rashladite osobu i umereno hladnim tušem ili kadu napunite vodom. Stavite mokru krpu ili peškir na zadnji deo vrata, prepone i/ili ispod pazuha.

Ako postoji mogućnost, poprskajte osobu vodom i rashladite je ventilatorom. Suprotno uvreženom mišljenju, osoba sa sunčanicom ne sme da se hladi alkoholomjer će on prebrzo rashladiti telo.

2. Lezite. Kod sunčanice moguća je i nesvestica pa je bitno što pre leći. Ako se osoba onesvesti okrenite je na levi bok (na toj strani je srce pa će cirkulacijabrže proraditi) s levom nogom savijenom za održavanje stabilnosti.

Šta kad se nabodete na morskog ježa: Dermatovenerolog otkriva šta odmah treba da uradite!

Simptomi sunčanice

3. Nadoknadite tečnost, ali ne prebrzo. Pijte slanu vodu (1 kašičica soli na decilitar vode) što će suzbiti dehidraciju i gubitak soli uzrokovan znojenjem.

Voda ne sme da se pije prebrzo kako bi se sprečila mogućnost doživljavanja šoka.

4. Ostanite mirni. Osobu može da uhvati panika, ali bitno je ostati miran, a to je najlakše postići dubokim disanjem. Osećaj uznemirenosti samo će ubrzati pumpanje krvi što će dodatno podići temperaturu tela. Osobi sa sunčanicom lagano masirajte mišiće kako bi se pospešila cirkulacija krvi. Grčevi u mišićima, naročito u listovima, takođe su rani simptomi sunčanice.

5. U zavisnosti od jačine i trajanja simptoma, pozovite hitnu pomoć. Ako glavobolja, vrtoglavica, nemir i crvenilo lica traju duže od sat vremenapotrebno je nazvati hitnu pomoć.

Napomena: Kod sunčanice se smete da pijete nikakve lekove, izuzev ako ih lekar prepiše.

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lepi-zdravi/

Admin

Read Previous

ČUDOTOVORNI KOKTEL MLADOSTI: Prkosite vremenu uz magičan recept čuvenog ruskog lekara

Read Next

MEGAN MARKL SE KUNE U OVE BJUTI TRIKOVE: Vojvotkinja otkrila kako održava mladolik izgled i fit formu!