Sijarto sa Đedovićevom: Mađarska spremna da Srbiji obezbedi gas i pred sledeću grejnu sezonu

U slučaju potreba energetske bezbednosti, Mađarska je spremna i pred sledeću grejnu sezonu da Srbiji obezbedi i do 500 miliona kubika gasa iz skladišta, rekao je u Beogradu ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

Sijarto je, posle razgovora sa ministarkom rudarstva i energetike Dubravkom Đedović, rekao da je iz Srbije u Mađarsku Balkanskim tokom u 2022. godini stiglo 4,8 milijardi kubika gasa.

Istakao je da se radi o zajedničkom, partnerski postignutom rezultatu, te ocenio da je Srbija poverljiva, fer i korektna zemlja za snabdevanje Mađarske gasom.

Sijarto je istakao da sankcije EU zemljama nanose ozbiljnu štetu, te da su energetske sankcije u suprotnosti sa bezbednošću snabdevanja energentima.

Rekao je da je Mađarska dobila izuzeće od sankcija za naftu i gas, pa može da ih uveze i da ima obezbeđeno snabdevanje. 

Sagovornici su istakli značaj izgradnje gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske, što će i za Mađarsku biti jedna od opcija za snabdevanje gasom iz Azerbejdžana.

Ministarka Đedović je istakla da će Srbija raditi na jačanju svoje energetske infrastrukture, te naglasila značaja planova za izgradnju Panonskog koridora za prenos električne energije.

Naglasila je i značaj diversifikacije u snabdevanju naftom preko izgradnje naftovoda ka Mađarskoj, za šta su počele pripreme.

Odgovarajući na pitanja novinara, Đedovićeva je rekla da se situacija u Turskoj posle zemljotresa budno prati i zbog situacije sa gasovodom, i dodala da postoje trenutno značajne rezerve gasa u skladištima u Srbiji i Mađarskoj.

Sijarto je istakao da se zajednički radi da se do 2028. udvostruči količina prenosa električne energije između država i naveo da je saradnja moguća i oko nuklearnih kapaciteta PAKŠ 2 i 3 u Mađarskoj, za koje očekuje da prorade posle 2030. godine.

U kontekstu daljeg razvoja međusobnih odnosa spominjana je saradnja mađarskog državnog MVM-a sa “Srbijagasom” i EPS-om. 

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Srpsko veče u Salernu – dva gola Vlahovića, jedan Kostića

Read Next

“KAFA JE OTROV KOJI LJUDI DOBROVOLJNO UNOSE”: Dr Borović otkriva na koji način omiljeni napitak RAZARA ORGANIZAM