Senat SAD, republikanci blokirali odluku o komisiji o neredima Trampovih pristalica

Demokrate i predstavnici umerenije struje među republikancima zatražili su osnivanje komisije za ispitivanje događaja uoči i 6. januara, kada se stotine pristalica Donalda Trampa sukobilo sa policijom na Kapitol hilu, među kojima su neki uspeli da se probiju u unutrašnjost zgrade Kongresa.

Demonstranti su se pozivali na navodnu neregularnost glasanja u određenim saveznim američkim državama na predsedničkim izborima novembra 2020., zahtevajući odlaganje formalne inauguracije novoizabranog predsednika, demokrate Džozefa Bajdena. U nasilju je poginulo pet osoba, uključujući i jednog policajca.

Za osnivanje komisije bilo je svega 54 senatora, a nedostajalo je je još šest glasova u gornjem domu američkog Kongresa koji broji 100 članova.

Lider demokrata u Senatu Čak Šumer optužio je republikance da žele da čuvaju “veliku laž”.

“Izabrali su da brane ‘veliku laž‘ jer su se bojali da to Donaldu Trampu moglo da nanese političku štetu”, rekao je Šumer nakon glasanja.

Sa druge strane, republikanski lider u Senatu Mič Mekonel tvrdi da bi komisija za napad na Kapitol udvostručila posao drugih kongresnih odbora, ukazujući na sveobuhvatnu saveznu kriminalnu istragu koja je do sada, kako je rekao, rezultirala hapšenjima više od 440 ljudi.

Rojters ukazuje da su republikanci takođe zabrinuti da bi komisija, po uzoru na onu koji je ispitivala napade 11. septembra 2001., usredsredila pažnju na nasilje i na Trampove tvrdnje o lažiranju izbora, otegla do sredine sledeće godine kada će u jeku biti predizborna kampanja za Kongres.

Predlog o obrazovanju komisije ranije je već prošao Predstavnički dom Kongresa uz podršku svih demokrata i jednog od šest republikanaca.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Putin i Lukašenko u Sočiju – predsednik Belorusije doneo dokumenta o incidentu sa “Rajanerom”

Read Next

Vesti – eUprava – Digitalni zeleni sertifikat i potvrda o preležanoj bolesti Covid-19 – Travel Magazine