Selaković: Tradicionalno prijateljski odnosi Srbije i Poljske

U razgovorima je konstatovano da su bilateralni odnosi tradicionalno veoma dobri i prijateljski i zajednički ocenjeno da postoji potencijal za njihovo dalje unapređenje. 

Nikola  Selaković je zahvalio Poljskoj na podršci evrointegracijama Srbije i podvukao da je punopravno članstvo u Uniji apsolutni spoljnopolitički prioritet naše zemlje.

Šef srpske diplomatije informisao je sagovornike o dijalogu Beograda i Prištine, istakavši da je Srbija u potpunosti opredeljena za nastavak dijaloga kao jedinog pravog puta za postizanje održivog kompromisnog dogovora.

Selaković je ukazao i na 13 napada na srpske crkve i manastire na Kosovu i Metohiji samo u toku ove godine.

Ministar je upoznao sagovornike i sa reformskim aktivnostima i ekonomskim uspesima Srbije, kao i sa investicionim potencijalima naše države.

Naglasio je da Srbija želi da jača ekonomsku saradnju sa Poljskom i poveća spoljnotrgovinsku razmenu i nivo poljskih investicija.

Razgovarajući o parlamentarnoj saradnji, sagovornici su ocenili da postoji prostor za njeno unapređenje.

Istakali su da u aktuelnom sazivu Skupštine Srbije postoji Grupa prijateljstva sa Poljskom koja broji 25 članova, da u Sejmu postoji poljsko-balkanska parlamentarna grupa, ali da je potrebno intenzivirati kontakte parlamentaraca.

Sagovornici su razmenili iskustva o borbi svojih zemalja protiv virusa korona, izrazivši nadu da će uskoro biti savladan taj globalni izazov i da ćemo se izboriti sa svim njegovim posledicama.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Bajden sa čelnicima EU i o Zapadnom Balkanu

Read Next

Vučić čestitao Siju stogodišnjicu Komunističke partije Kine