Selaković: Srbija pridaje veliki značaj “Berlinskom procesu” i regionalnoj saradnji

“Srbija će uvek biti zagovornik politike mira i povezivanja, jer to je jedini način da se stvori stabilnost koja je preduslov ekonomskog rasta i progresa. Nažalost, neki još nisu shvatili pravo značenje i suštinu Berlinskog procesa, i da prvo treba da počnu da poštuju međunarodno preuzete obaveze kao što je Dogovor o regionalnom predstavljanju”, rekao je Nikola Selaković, reagujući na činjenicu da je predstavnica Prištine istakla zastavu “samoproglašenog Kosova”.

Dodao je da Berlinski proces pruža podršku EU integracijama Zapadnog Balkana konkretnim projektima i merama, posebno ukazujući na to da je okosnica regionalne saradnje usmerena na ekonomsko povezivanje, kao i da se to podudara sa spoljnopolitičkom orijentacijom Vlade Srbije.

Kao najaktuelniji primer saradnje te inicijative istakao je uspostavljanje Zajedničkog regionalnog tržišta na Zapadnom Balkanu.

“Srbija pozdravlja Akcioni plan za Zajedničko regionalno tržište. Ovaj dokument je u značajnoj meri baziran na konkretnim predlozima proisteklim iz inicijative koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo u saradnji sa premijerima Albanije i Severne Makedonije”, rekao je ministar i dodao da će njegovom primenom biti proširene mogućnosti za unapređenje ekonomske saradnje u regionu.

Ponovio je da je punopravno članstvo u EU ključni spoljnopolitički i strateški cilj Srbije. 

Sastanak je održan u okviru predsedavanja Nemačke ovoj inicijativi u formi video-konferencije.

Selaković je zahvalio Nemačkoj i ministru Masu na snažnoj podršci koju pružaju čitavom Zapadnom Balkanu, poručivši da je upravo ta posvećenost doprinela povezivanju i produbljivanju saradnje regiona.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Topi se u ustima: Najjeftiniji čokoladni kolač

Read Next

Reagovanja na presudu Mladiću