Selaković: Srbija opredeljena za jačanje svih vidova saradnje sa Poljskom

Ministar Selaković je ocenio da su bilateralni odnosi veoma dobri, da naše zemlje povezuje prijateljstvo i tradicija u negovanju diplomatske saradnje koja datira još od 1919. godine, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Selaković je poručio da je Srbija opredeljena za jačanje svih vidova saradnje sa Poljskom, naročito političkog dijaloga, i naglasio da predsednik Andžej Duda ima otvoren poziv da poseti našu zemlju.

Šef srpske diplomatije istakao je da naša država želi da intenzivira ekonomske odnose i trgovinsku razmenu sa Poljskom i ovom prilikom pozvao je poljske investitore da pojačaju prisustvo na srpskom tržištu.

Ministar je zahvalio na kontinuiranoj podršci Poljske evropskim integracijama Srbije, istakavši da je za Srbiju pristupanje EU primarno strateško opredeljenje.

Selaković je govorio i o značaju Višegradske grupe (V4), rekavši da naša zemlja prepoznaje bliskost sa državama članicama V4 i potvrdio opredeljenje da sarađujemo, kako bilateralno sa državama članicama, tako i u ovom formatu. Ministar je zahvalio na podršci V4 procesu pridruživanja Srbije i celog zapadnog Balkana EU.

Delimo mišljenje da regionalni formati podstiču saradnju i spremni smo da sa V4 učestvujemo kroz redovne godišnje sastanke u različitim formatima, poput predstojećeg u Poznanju krajem juna, rekao je Selaković.

Selaković je posebno podvukao da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i orijentacija svih zemalja ka unapređenju dobrosusedske saradnje.

Upoznavši sagovornika sa procesom normalizacije odnosa Beograda i Prištine, čiji je EU garant, kao i sa sprovođenjem preuzetih obaveza obe strane, Selaković je naglasio da Beograd dijalogu pristupa u dobroj veri, ali i da je ključan kompromisan dogovor koji bi bio održiv.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Policija oko Hrama Hrista Spasa, reakcije iz Prištine i Beograda

Read Next

Vučić sa načelnikom Generalštaba oružanih snaga Francuske