Selaković sa Varheljijem: Važno je da proces proširenja ostane visoko na agendi EU

Nikola Selaković u razgovoru sa Oliverom Varheljijem poručio da je punopravno članstvo u EU strateško opredeljenje Srbije, istakavši da smo maksimalno posvećeni strukturnim reformama ali i da naši rezultati nisu praćeni odgovarajućom dinamikom pristupnih pregovora, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Ministar je ocenio kao veoma značajno to što je ovogodišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije pozitivnije intoniran u poređenju sa prethodnim, i dodao da nas ohrabruje preporuka za otvaranje klastera tri i četiri.

Selaković je preneo Varheljiju da Srbija sa velikom pažnjom prati svaku razmenu mišljenja u vezi sa reformom EU i naporima za njeno jačanje, ali da očekuje da proces proširenja ne bude zapostavljen, već paralelan. 

Prema njegovim rečima, važno je da region dobije ohrabrenje na evropskom putu, i da novi rezultati u pregovorima sa državama kandidatima i budućim kandidatima ne izostanu do kraja aktuelnog slovenačkog predsedavanja Savetu EU.

Selaković je podsetio da je EU već duže od dve decenije najznačajniji spoljnotrgovinski partner Srbije, naglasivši da smo zahvalni što smo deo ekonomskog i investicionog plana i da je to jedan od pokazatelja da je naš region u visoko na agendi evropske administracije.

Rekao je da je regionalna saradnja jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije i da svojim angažovanjem doprinosimo miru i stabilnosti na zapadnom Balkanu, dodavši da Evropska komisija duži niz godina prepoznaje angažman Srbije u regionalnoj saradnji.

Okosnica za unapređenje regionalne saradnje usmerena je na ekonomsko povezivanje, rekao je Selaković, i u vezi sa tim ukazao je na značaj inicijative “Otvoreni Balkan”.

Sagovornici su se osvrnuli i na izazove u borbi protiv pandemije koronavirusa, a Selaković je posebno zahvalio na tome što je EU usvojila odluku o priznavanju digitalnih kovid sertifikata izdatih u Srbiji.

U saopštenju se navodi da se šef srpske diplomatije prethodno u Briselu sastao i sa potpredsednicom Evropske komisije Verom Jurovom, koju je, kako se ističe, upoznao sa reformskim procesima u Srbiji u proteklih nekoliko godina, a pre svega sa ekonomskim rezultatima.

Selaković je sagovornicu upoznao i sa tokom dijaloga Beograda i Prištine, a posebnu pažnju je posvetio najnovijoj seriji jednostranih akata Prištine naglasivši opasnost koju takvo delovanje može imati po regionalnu stabilnost, zaključuje se u saopštenju MSP-a.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Jednostavan test otkriva da li akumulator slabi

Read Next

Pucnjava u blizini škole u Koloradu, petoro tinejdžera u bolnici