Selaković sa Lavrovom – Rusija će nastaviti da pomaže Srbiji u očuvanju teritorijalnog integriteta

“Potvrdili smo spremnost da i dalje pomažemo srpskim prijateljima, da branimo legitimno pravo Beograda na Kosovo i Metohiju. Mi ćemo nastupati i dalje da se očuva prioritetna pažnja u SB UN o tom pitanju i poštovanju Rezolucije 1244 u punoj meri, a ona predviđa postizanje dogovora o statusu KiM između Beograda i Prištine, i taj dogovor treba da bude odobren u Savetu bezbednosti”, rekao je Sergej Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Dodao je i da će Rusija nastaviti da pruža pomoć Srbiji po pitanju neutralizovanja nelegalnih pokušaja Prištine za članstvo u međunarodnim organizacijama, Interpolu, Unesku.

Lavrov je rekao da je sa Selakovićem razgovarao o svim pravcima zajedničke saradnje i partnerstva, o bilateralnim odnosima, ali i i regionalnim i međunarodnim pitanjima.

Dodao je da su pažnju posvetili zajedničkoj borbi protiv kovida 19 i vakcinisanju stanovništva, navodeći da Srbija zauzima jedno od prvih mesta u Evropi, zahvaljujući i korišćenju ruske vakcine.

Selaković je izrazio je uverenje da će ovu godinu obeležiti i susret na najvišem nivou, posetom predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji.

“Svaka poseta predsednika Putina je istorijska poseta Srbiji”, istakao je Selaković.

Investicije više od tri milijarde dolara

Lavrov je naveo i da veliku pažnju pridaje ekonomskoj saradnji i povećanju robne razmene, dodajući da su ključni smerovi saradnje u realizaciji velikih projekata u energetici.

U tom smislu, istakao je da se NIS uspešno razvija i nastupa kao lokomotiva srpske prirvede, jer je prošle godine 13 odsto budžetnih prihoda Srbije došlo zahvaljujući delatnosti te kompanije.

Naglasio je da je obim investicija više od tri milijarde dolara. Takođe, pomenuo je i rekonstrukciju železničke mreže, u kojoj ruski RŽD igra vodeću ulogu.

“U fokusu pažnje su i pitanja saradnje sa Evroazijskom ekonomskom unijom sa kojom je Srbija 2019. potpisala sporazum o stvarnaju zone slobodne trgovine. On će sada stupiti na snagu, završavamo neophdone procedure”, rekao je Lavrov.

Dodao je da je bilo reči i o planu i modelima razvoja vojno-tehničke sradnje, te saradnji Srbije sa organizacijom ODKB.

Selaković: Srbija ne uvodi sankcije Rusiji

“Pozicija Srbije i naš stav se ne menja, Srbija ne uvodi sankcije Rusiji, iako smo mi država koja je posvećena svom evropskom putu i članstvu u EU, naše viševekovno prijateljstvo i bratstvo sa ruskim narodom i Rusijom se ne menja”, istakao je Selaković odgovarajući na pitanje novinara da li SAD vrše pritisak na Beograd.

Rekao je da postoje stvari koje su unutrašnja pitanja Rusije, ali i drugih država, i Srbija se u takva pitanja ne meša.

“Ono što ste i danas mogli da vidite, da mi otvoreno, iskreno razgovaramo jedni sa drugima, gledamo kako jedni drugima da pomognemo. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je više puta rekao da Srbija prijateljskoj Rusiji ne uvodi sankcije, tako je i ovog puta”, dodao je Selaković.

Što se tiče pritisaka, Selaković kaže da oni uvek postoje.

“Pitanje naših odnosa sa Rusijom je uvek jedno od pitanja na agendi sa zapadnim partnerima, ali imamo vrlo jasnu poziciju i ne menjamo je i jedina smo država u tom delu Evrope koja ostaje verna i dosledna tom opredeljenju”, rekao je Selaković.

Zahvalio je Rusiji na principijelnoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i rešavanju pitanja Kosova i Metohije mirnim, diplomatskim sredstvima, putem dijaloga, za šta se zalaže i zvanični Beograd.

“Nadamo se da je ovaj susret ne samo prilika za razmenu mišljenja i stavova po za nas važnim pitanjima, već i susret koji će doprineti pripremi i eventualnoj poseti predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji u toku ovde godine”, rekao je Selaković na zajedničkoj konferenciji sa Lavrovom.

“Informisao sam ministra Lavrova da je danas tačno 2.921 dan od kako je zaključen Briselski sporazum kojim su bile definisane tri obaveze za Beograd i jedna za Prištinu. Beograd je svoje izvršio, Priština svoju jedinu, da formira Zajednicu srpskih opština nije ni počela, niti je sprovodi”, naglasio je Selaković.

Zahvalio je i na podršci Rusije u međunarodnim forumima i organizacijama da se osujete pokušaji Prištine za članstvo.

Rekao je i da je podrške vredna i inicijativa za potpisivanje strateškog rusko-srpskog programa ekonomske saradnje 2020-2026. godine.

Istakao je da polje energetike zavređuje punu pažnju u odnosima Srbije i Rusije, a da se uspešna saradnja ogleda kroz izgradnju Balkanskog toka, koji je kroz Srbiju od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom profunkcionisao 1. januara ove godine.

Pomenuo je i ulaganje “Gasproma” od 330 miliona dolara u izgradnju pogona za duboku preradu nafte, koji značajno doprinosi uspešnom poslovanju NIS-a.

Selaković je zahvalio na podršci Rusije tokom pandemije, od dolaska ruskih ABHO jedinica u Srbiju radi pomoći u dezinfekciji zdravstvenih ustanova, kroz isporuku vakcina “sputnjik V”, a i sada i kroz početak proizvodnje u “Torlaku”.

Dogovor dvojice ministara je i da se nastave kontakti na nivou ministra i njihovih zamenika, a sve u skladu sa planom potpisanim decembra prošle godine u Beogradu, prilikom posete Lavrova Beogradu.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Vjosa Osmani: ​​Ne razgovaramo o dijalogu dok naši ljudi umiru zbog nedostatka vakcina

Read Next

Nastavljeni razgovori o unapređenju izbornog procesa