Selaković sa Lajčakom: Dijalog i kompromis jedini put do održivog dogovora

Selaković je poručio da Srbija podržava rad specijalnog predstavnika, ali i da očekuje da će njegov angažman doprineti napretku dijaloga radi postizanja političkog i kompromisnog rešenja, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Dodao je da je Beograd spreman da sarađuje sa svim akterima međunarodne zajednice koji mogu da pomognu u rešavanju otvorenih pitanja sa Prištinom, ali da Brisel ostaje centralno mesto za dijalog.

“Dijalog i kompromis jedini su pravi put za postizanje održivog dogovora između Beograda i Prištine”, istakao je Selaković i naglasio da bi krajnji ishod kompromisa bila situacija u kojoj “nijedna strana ne dobije sve, a svi dobiju dovoljno”.

Takođe, podsetio je da je Beograd ispunio sve obaveze iz dijaloga, dok Priština, ni osam godina nakon postizanja Briselskog sporazuma, nije ispunila njegov glavni deo, a to je Zajednica srpskih opština.

“Očekujemo da Brisel deluje prema Prištini”

“Dijalogu smo pristupili verujući u EU kao snažnog i kredibilnog garanta sprovođenja svih dogovora koji su postignuti, zato sa punim pravom očekujemo aktivnosti Brisela prema Prištini usmerene na ispunjavanje obaveza preuzetih iz Briselskog sporazuma, a to je formiranje Zajednice srpskih opština”, rekao je ministar Selaković, dodavši da smo do sada videli samo odsustvo spremnosti Prištine da to sprovede, što je i jasno potvrđeno poslednjim izjavama Aljbina Kurtija.

Šef srpske diplomatije je naglasio da je Srbija posvećena dijalogu, kao i miru u i stabilnosti u regionu, i da je spremna za nastavak razgovora dok, s druge strane, Priština kontinuirano pokazuje da suštinski nije zainteresovana za normalizaciju odnosa.

Govoreći o evrointegracijama Srbije, Selaković je rekao da je članstvo Srbije u EU strateško opredeljenje naše spoljne politike, ukazavši da napredak postignut u reformskom procesu nije praćen odgovarajućom dinamikom pristupnih pregovora.

Selaković je Lajčaka upoznao sa značajem regionalne saradnje i aktivnog pristupa i nizom aktivnosti Srbije koje doprinose napretku regiona i ubrzanju njegovih integracionih procesa.

Sastanku je prisustvovao i zamenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Stejt departmenta Metju Palmer, sa kojim je šef srpske diplomatije prethodno imao i odvojeni susret.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Brnabić sa Palmerom: Dijalog sa Prištinom u fokusu Vlade, puna podrška SAD

Read Next

Orahovac, na kući raseljenog Srbina grafiti koji veličaju “veliku Albaniju”