Selaković: Iran podržava Srbiju u međunarodnim organizacijama

Selaković je na kraju prvog dana posete Iranu rekao da je iskoristio priliku da zahvali na principijelnoj i kontinuiranoj podršci Islamske Republike Iran pitanju od vrhunske nacionalne i državne važnosti za Srbiju – očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije na Kosovu i Metohiji.

Šef srpske diplomatije je istakao da Iran podržava Srbiju u naporima da zaustavi Prištinu kada je ona zainteresovana da postane članica određenih međunarodnih organizacija.

Ministar Selaković ukazao je i da je u razgovoru sa iranskim kolegom posebna pažnja posvećena potencijalima i prilikama za razvoj ekonomske saradnje, naročito kada su u pitanju poljoprivredna proizvodnja, prehrambena industrija, ali i mnoge druge oblasti, poput savremenih tehnologija, drvno-prerađivačke, automobilske industrije, kao i industrije nameštaja, proizvodnje poljoprivrednih mašina.

“Jedno od polja interesovanja Irana jeste i razvoj banjskog turizma u Srbiji i iskoristiću nastavak razgovora večeras koji imam uz Iftar, na koji me je pozvao ministar Zarif, da razgovaramo o tim i o drugim temama od zajedničkog interesa za dve države”, rekao je Selaković.

Takođe, kada se govori o razvoju turizma, dodao je ministar, pandemija će jednom prestati i proći, a Srbija i Iran treba da se spreme za taj trenutak kada budu mogli da sarađuju i na tim poljima.

Pred početak sastanka, dve delegacije ministar Selaković i njegov iranski kolega Zarif potpisali su sporazum o saradnji ministarstava spoljnih poslova dve zemlje.

Šef srpske diplomatije se ranije danas sastao sa zamenikom ministra trgovine, rudarstva i energetike, i predsednikom iranske Organizacije za promociju trgovine Hamidom Zadbumom.

U nastavku posete, ministar Selaković sastaće se sutra sa predsednikom Irana Hasanom Rohanijem i predsednikom Parlamenta Mohamedom Bagerom Galibafom. Istog dana, planiran je i sastanak sa ministrom poljoprivrede Kazemom Havazijem.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Vučić: Hag će dobiti odgovor kakav zaslužuje

Read Next

Ukrajina sprema odgovor na pritvaranje svog konzula u Sankt Peterburgu