Selaković: Čvrsti odnosi Srbije i Kine u svim oblastima

Selaković je u intervjuu kineskoj novinskoj agenciji Sinhua tokom zvanične posete Kini rekao da je Srbija prva evropska zemlja koja je počela da koristi kineske vakcine, podsetivši da dve zemlje upravo dogovaraju proizvodnju te vakcine u Srbiji.

Šef srpske diplomatije je ukazao i da se pitanje vakcina ne može tretirati kao geopolitičko pitanje, već kao pitanje čitavog čovečanstva, a koje se odnosi na spasavanje života.

Selaković je naveo i da pomoć i podrška Kine Srbiji nije ograničena samo na vakcine, već su kineski medicinski stručnjaci pružili pomoć našoj zemlji, a Kina je, takođe, obezbedila i medicinsku opremu našim bolnicama i medicinarima.

“Želim da izrazim zahvalnost, a to nije samo moja lična zahvalnost, nego i zahvalnost predsednika Srbije Aleksandra Vučića i našeg naroda. Srdačno zahvaljujemo na trajnoj i odlučnoj podršci i pomoći Kine našoj zemlji”, rekao je Selaković.

Ministar je ukazao i na pozitivne uticaje koje Inicijativa “Pojas i put” i mehanizam saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope imaju za razvoj u Srbiji i regiona.

Naveo je da je “Pojas i put” razvojna inicijativa od istorijskog značaja, u koju su uključene mnoge zemlje, što pokazuje da ceo svet može da ostvari uspeh kroz multilateralnu saradnju.

“Mehanizam saradnje Pekinga pomogao i boljim odnosima u regionu”

U tom smislu, naveo je kao primer izgradnju brze pruge Beograd-Budimpešta, kao projekat koji se odnosi ne samo na Srbiju i Mađarsku već i na povezanost jugoistočne Evrope sa centralnim delom starog kontinenta.

“Mehanizam saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope pružio je podršku jačanju međusobne povezanosti zemalja u regionu. Naši odnosi sa nekim susednim zemljama nisu bili toliko čvrsti kao sada”, rekao je Selaković.

Šef srpske diplomatije je istakao i da Srbija odlučno podržava princip “jedne Kine” i smernicu “jedna zemlja, dva sistema”, navodeći da su to principi na kojima Srbija uvek insistira.

Selaković je čestitao uspeh kineskog naroda ostvaren pod vođstvom Komunistričke partije, koja ove godine obeležava 100 godina od osnivanja.

“Kada pogledamo unazad 100 godina, teško je zamisliti da bi došlo do ovako drastičnih promena u Kini. Ovi uspesi bez sumnje pripisuju se vođstvu Komunističke partije. Bez Komunističke partije Kina ne bi mogla da ostvari ovakav razvoj i napredak”, zaključio je Selaković.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Zečević: Evropske vrednosti važne, ali se ne može pobeći od nacionalnih interesa

Read Next

Brnabić: O Stefanoviću unutarstranački, nema španske serije