Sekretar Svete stolice uoči posete Srbiji: Papa Franja je otvoren za sve pozive

Nadbiskup Pol Galager, koji je ranije danas u Sremskoj Mitrovici zaredio monsinjora Fabijana Svalinu za sremskog biskupa koađutora, izjavio je da papa Franja ne može da prihvati sve pozive ili ne može da prihvati sve pozive odmah, ali one značajne može.

Dodao je da može da ih prihvati naredne godine ili prve posle te.

“Papa uvek želi da pruži pozitivan doprinos svakoj zemlji koju poseti, zbog toga je potrebno da postoji generalni konsenzus među različitim elementima društva da bi poseta bila pozitivna i pružila doprinos”, objasnio je nadbiskup.

Galager, ministar spoljnih poslova Vatikana, rekao je da je došao na poziv ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića, a da mu je poziv da poseti Srbiju više puta uputio i bivši šef diplomatije Ivica Dačić, ali da nije realizovana zbog pandemije koja je nastupila.

O poseti Srbiji

Najavio je da će se sutra sastati sa predstavnicima vlasti, predsednikom, premijerkom, ministrom inostranih poslova, a večeras će imati večeru sa patrijarhom Porfirijem i posetiti Hram Svetog Save.

Galager je rekao da je njegova poseta Srbiji dobra prilika da se uzvrati poseta ministru, kao i da se uspostavi kontakt sa lokalnom crkvom, kao i da je već prethodno razmatrana mogućnost da dođe na zaređenje biskupa, koga je početkom oktobra imenovao papa Franja.

“Došao sam i radujem se tome, ova prva dva dana bila su orjentisana ka crkvi, prošle noći sam se sastao sa biskupima, danas zaređenje, večeras imam večeru sa patrijarhom”, istakao je

Galager i dodao da će sutra i narednog dana pre nego što se vrati u Rim biti u kontaktu sa zvaničnicima.

Galager je izrazio i zadovoljstvo progresom u odnosima Katoličke i Pravoslavne crkve u Srbiji.

“Radujemo se zbog živog dijaloga i te saradnje, očigledno je da progres postoji i da se nastavlja”, rekao je.

Galager je napomenuo da je došao i da čuje ljude i nauči više o ovom delu Srbije, te da je svestan osetljivosti i tereta prošlosti koji se moraju prevazići da bi se zajednički išlo ka boljoj budućnosti.

“Svi izazovi, kompleksna politička i istorijska situacija, moraju se prevazilaziti da bismo išli dalje, jer budućnost očigledno zavisi od zajedničke saradnje”, naveo je monsinjor Galager.

Nadbiskup je rekao i da je za 24 sata naučio da u Srbiji ljudi vole da pevaju, da pevaju lepo i imaju prelepe glasove, da postoji vera i velika posvećenost, što može da ga učini srećnim.

Galager zaredio Fabijana Svalinu za sremskog biskupa koađutora 

Galager je ranije danas u katedrali Svetog Dimitrija u Sremskoj Mitrovici na svečanoj misi zaredio monsinjora Fabijana Svalinu izabranog biskupa koađutora Sremske biskupije.

Tim povodom je izrazio zadovoljstvo što je video da je monsinjor Svalina lepo primljen među vernicima i što je ceremonija bila lepa.

Svečanosti su osim 29 biskupa, predstavnika SPC prisustvovali i ministarka kulture hrvatske Nina Obuljen Koržinek i predsednik pokrajinske vlade Ištvan Pastor.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Jednu stvar obavezno uradite pre konzumacije voća i povrća

Read Next

Đoković čestitao Zverevu na ovogodišnjim uspesima