SEJAO JE TEROR I ULIVAO STRAH U KOSTI, PA SKONČAO NA JEZIV NAČIN:Životna priča najmoćnijeg gangstera svih vremena!(FOTO)

Državni neprijatelj broj jedan, najmoćniji gangster sveta, njegovo samo ime teralo je strah u kosti policiji i kriminalcima. Al Kapone nekada je bio alfa i omega američkog krimi miljea, ali njegovi poslednji dani nisu bili nimalo glamurozni.

Smrt je čekao u kući na Floridi, pecao je ribu, jeo špagete i često razgovarao sa davno umrlim mafijašima. Zamišljao je razgovor čak i sa mafijašima čije je ubistvo lično naredio.

Nelečena infekcija sifilisa uništila mu je mozak i nekad najmoćnijeg mafijaša svela je na intelekt dvanaestogodišnjaka. Svojevremeno je kontrolisao stotine gangstera okupljenih u “Chicago Outfitu”, ali pred smrt bio je srećan kada su ga vodili po žvake u obližnju prodavnicu.

Poznata autorika Deirdre Baer napisala je novu Kaponeovu biografiju, a najviše informacija ispričala su joj unučad poznatog mafijaša. Velika većina želi da ostane anonimna, ali sa zadovoljstvom su ispričali svoj život sa dedom.

Unuci su razbili i neke mitove koji su se decenijama pleli oko Al Kaponea. Jedan od tih mitova je da je američki mafijaš ribom napunio bazen da bi mogao svakog dana da peca. U bazenu nije bilo ribe, a Kapone je voleo da provodi dane u šetnji sa unukama dok su tražili leptire.

“Na jedan način, bilo je to idealan dom gde je porodica bila na prvom mestu. Uveliko se taj život razlikovao od raskošnog života kakvog je vodio dok je bio na vrhu sveta”, rekla je Bair za “Njujork post”.

Jedan od razloga zbog čega Kapone nije trošio šakom i kapom je što je, u jednu ruku, bankrotirao. Tokom dvadesetih godina prošlog veka, procenjuje se da je Kapone zarađivao desetine miliona dolara svake godine. Većinu tridesetih godina proveo je u zatvoru zbog izbegavanja da plati porez.

Četrdesetih godina, kada je napokon izišao iz zatvora, “Chicago Outfit” plaćao mu je oko 30.000 dolara godišnje. Nije to ni približno dovoljno za plaćanje luksuza na koji je navikao dok je vladao mafijom.

Bez obzira na sve, novinari su svakog dana čekali ispred Kaponeovih vrata ne bi li načuli barem neki trač. Svojevremeno su novine pisale da Kapone upravlja velikom kriminalnom organizacijom, a postoji mogućnost da su te glasine počele zbog imaginarnih razgovora sa nekadašnjim mafijašima. Bair piše u biografiji da je Kapone povremeno bio uveren da proživljava događaje iz davne prošlosti.

Kaponeova žena Mae verovatno mu je spasila život tako što ga ja držala u izolaciji. Da je samo jednom javno izgubio kontrolu i počeo da viče na nekadašnje saradnike, Kapone bi izgubio slobodu ili život.

Da je sudija čuo da je Kapone sklon nasilju, strpao bi ga u ludnicu. Da su njegovi bivši saradnici čuli da priča o nekadašnjim poslovima, smaknuli bi ga bez previše razmišljanja.

“Mae je bila gotovo neverovatno zaštitnički nastrojena. Mafija je znala da je Kapone zatvoren za javnost i da Mae neće dopustiti da im on postane problem. Ona je znala sve o mafiji. Na kraju krajeva, ona je u tri sata ujutro mafijašima spremala večeru. Sigurno je sve čula”, uverena je Bair.

Kapone je umro u svojoj kući 25. februara 1947. godine. Službeni uzrok smrti bila je upala pluća, a brojni svetski mediji pisali su o konačnom odlasku nekad najmoćnijeg i najbrutalnijeg gangstera Amerike.

Udovica Mae umrla je gotovo četiri decenije kasnije, 1986. godine. Nedugo pre smrti spalila je sve svoje dnevnike i ljubavna pisma koja joj je Al slao iz zatvora.

“Bila je zaštitnica sve do samog kraja”, priča Bair.

(Stil.kurir.rs)

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lifestyle/

Admin

Read Previous

DANAS JE NAJBAKSUZNIJI DAN U GODINI: Povedite računa, ove greške nikako ne smete da napravite!

Read Next

Najnoviji korona bilans