Sednica SB UN nakratko prekinuta zbog kosovske zastave; Selaković: Ponižavajuće stanje srpske baštine na KiM

Nikola Selaković je istakao da je ponižavajuće stanje u kojem se nalazi srpska kulturna i duhovna baština na prostoru KiM, uključujući i četiri spomenika koji su uvršteni na Listu svetske baštine Uneska – Visoki Dečani, Bogorodica Ljeviška, Gračanica i Pećka Patrijaršija.

Naveo je i da je manastir Visoki Dečani najčešće napadani objekat kulturne baštine na KiM.

“Umesto rešenja za problem ugroženosti srpske baštine, koja je i vredan deo evropskog hrišćanskog nasleđa, Priština je reagovala negacijom problema i tvrdnjom da je samoproglašeno Kosovo oaza verske tolerancije i multikulturalnosti. Takvim pristupom Prištine, srpska kulturna baština se dodatno ugrožava”, rekao je Selaković.

Istakao je da je čitav slučaj prerastao u potpuni apsurd, time što je nevladina organizacija koja sebe naziva Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda, inače bliska političkim strukturama u Prištini, prošlog vikenda zatražila da se protiv igumana manastira Dečani Save Janjića pokrene istraga zbog ratnih zločina.

Obraćanje započeto protestom

Selaković je obraćanje započeo protestom zbog isticanja simbola tzv. državnosti Kosova u pozadini predstavnice Prištine Donike Gervale.

“Nemam izbora nego da uložim protest zbog isticanja simbola tzv. državnosti Kosova. Iako su predstavnici Prištine u više navrata bili upozoreni uključujući od strane predsedavajućeg SB UN na prethodnoj sednici da su ovakve zloupotrebe sednica apsolutno neprihvatljive i predstavljaju flagrantno kršenje pravila Saveta bezbednosti o učešću privremenih institucija u Prištini”, rekao je Selaković pozivajući se na član 39 pravila procedure Saveta bezbednost.

Ponovo se suočavamo, poručio je, sa, kako je rekao, besprizornim nepoštovanjem tog pravila ovog uvaženog tela.

Ponovio je poziv da se preduzmu neophodni koraci da bi se sprečile takve zloupotrebe.

Prethodno je predstavnik Rusije Dimitrij Poljanski je rekao da je to “teritorija i osam članica Saveta bezbednosti UN ne priznaje Kosovo kao državu”.

Dodao da Rusija nije protiv učešća predstavnika Prištine na sastanku i skrenuo pažnju članica da predstavnica Prištine sedi ispred oznaka tzv. Kosova.

Poljanski je zatražio da predstavnica Prištine “promeni pozadinu ili ukloni zastavu” kako bi se nastavila sednica, nakon čega se za reč javio predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva.

Britanski predstavnik je na to uzvratio da sednica nije zvanični sastanak Saveta bezbednosti na kojoj se primenjuju ta pravila i dodao da je na poslednjem sastanku bila ista pozadina kao danas zbog čega, kako je rekao, “ne vidi razlog” da se od predstavnice Prištine traži da promeni pozadinu na kojoj je kosovska zastava.

Prenos sednice je nakon toga prekinut, radi konsultacija iza zatvorenih vrata. Posle konsultacija, sednica je nastavljena, a iza predstavnice privremenih vlasti u Prištini Danike Gervale ostali su isti simboli.

Sličan slučaj se dogodio i u aprilu prošle godine kada je takođe predstavnik Rusije tražio da se ukloni zastava tzv. Kosova koja je stajala iza tadašnjeg ministra spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Glauka Konjufce.

Poljanski: Najvažnije što pre formirati ZSO

Zamenik šefa ruske misije pri UN, Dmitri Poljanski još jednom je protestovao jer je tokom izlaganja Donike Gervalije stajala kosovska zastava.

Poljanski je kritikovao nedostatak konstruktivnog pristupa Prištine, navodeći da je najvažnije da se što pre formira Zajednica srpskih opština.

Ističe da je protiv smanjenja ili ukidanja Unmika. 

Rusija je protiv primanja Prištine u međunarodne organizacije, rekao je ruski diplomata, podsećajući da je Specijalni sud za zločine OVK podigao optužnice protiv nekolicine visokih zvaničnika kosovskih vlasti i OVK.

Još jednom je zatražio da se pravdi privedu i kazne napadači na ruskog diplomatu, koga su kosovski policajci pre nekoliko godina pretukli na severu KiM.

Poljanski je upozorio i na opasnost koja vreba od radikalnih islamista na KiM, kao i na napade na srpske verske i istorijske objekte.

“Unmik odavno ispunio ulogu” 

Zamenik američkog ambasadora pri UN Ričard Mils pohvalio je kosovske vlasti zbog velikog učešća žena u novom kabinetu i izrazio spremnost na saradnju sa vladom na čijem se čelu nalazi Aljbin Kurti.

Mils je rekao da je napredak koji je do sada postignut u pregovorima Beograda i Prištine doneo boljitak svim građanima, te pozvao strane da sprovedu do sada postignute dogovore.

UNMIK je odavno ispunio ulogu i treba da se polako privede kraju, rekao je zamenik američkog ambasadora pri UN.

Tanin: Dijalog osnova napretka

Specijalni predstavnik generalnog sekretara i šef UNMIK-a Zahir Tanin izjavio je da je dijalog sa Beogradom osnova napretka, koja “mora doći iznutra” i da to moraju shvatiti političari u Prištini.

Tanin je na početku sednice podsetio na današnji razgovor sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih institucija Aljbinom Kurtijem i ukazao da su svi oni su podvukli da jedino smislen i iskren dijalog i politike koje gledaju u budućnost mogu da dozvole da se ovi odnosi razviju i zajednički interesi ispune.

“Svi politički akteri bili svesni centralne važnosti svojih odnosa za napredak na evropskom putu”, rekao je Tanin.

Nedavno održane izbore na KiM Tanin je ocenio kao uspešne i istakao da se nova vlada na čelu sa Kurtijem suočava istovremeno sa velikim mogućnostima i izazovima.

“To je mogućnost da se izmeni narativ novih generacija. Smanjenje tenzija zahteva da vladajuće i opozicione partije sarađuju na višim interesima. Svestan sam frustracija javnosti i njihove želje da imaju budućnost manje opterećenu nacionalističnkim sloganima”, rekao je Tanin.

Govoreći o izboru Vjose Osmani za predsednicu ukazao je da je ona druga žena koja je izabrana na taj položaj, kao i da su izglasane 43 žene, koje predstavljaju 36 odsto celokupnog parlamenta.

Dodaje i da će posebna važnost biti posvećena verskim slobodama i toleranciji uz konstataciju da Misija nastavlja da pažljivo prati sve incidente koji pogađaju verske objekte i da nastavlja da radi sa zajednicama i vlastima kako bi se obezbedila zaštita takvih mesta.

Kada se radi o pandemiji, Tanin je istakao da iako su uvedene dodatne mere, zaraza dostiže najveći nivo od početka pandemije i da je na KiM zabeleženo više od 2.000 smrtnih slučajeva od početka pandemije što je najviše po glavi stanovnika. Ističe da je od suštinske važnosti da se ubrza vakcinacija na KiM.

Ministarska spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donika Gervala izjavila je na sednici da je Priština zainteresovana za normalizaciju odnosa sa Beogradom, istovremeno optužujući Srbiju za “zločine protiv čovečnosti” i, čak, “genocid” u južnoj srpskoj pokrajini. 

Sednica se zbog pandemije održava u video-formatu 

Savet bezbednosti UN na sednici razmatrao je izveštaj generalnog sekretara UN o situaciji na Kosovu i Metohiji za period od septembra 2020. do marta 2021. godine.

Na sednici, kojoj predsedava Vijetnam, Srbiju je predstavlja ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, kome je ovo prvi put da učestvuje na sednici Saveta bezbednosti UN.

Prištinu predstavlja ministarka spoljnih poslova privremenih institucija Donika Gervala.

Zbog pandemije koronavirusa, sednica se održava u video-formatu.

U najnovijem izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Guteresa o radu UNMIK-a kao glavni politički događaji u prethodnom periodu označeni su kosovski vanredni parlamentarni izbori 14. februara i podizanje optužnice Specijalnog suda u Hagu protiv bivših lidera takozvane OVK u novembru 2020.

U izveštaju se navodi da su ta dešavanja usporila dijalog Beograda i Prištine uz pomoć EU, i ističe da trajni mir, stabilnost i socijalno-ekonomski razvoj na KiM i u regionu zavise od održivog napretka u dijalogu usmerenog na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Osmani: Vakcinacija pre dijaloga

Read Next

Godfri: Srbija impresionirala ekonomskom otpornošću