Saveti – Zanimljivi i čudni običaji za Uskrs – Travel Magazine

Uskrs je jedan od najvažnijih datuma u ​​hrišćanskom kalendaru. Ovaj veliki praznik uglavnom vezujemo za proleće i farbanje jaja. Međutim, u nekim kulturama postoje neobični načini na koje se proslavlja vaskrsenje Hristovo. Predstavljamo vam neke od najzanimljivijih iz celog sveta

Obicaji u Japanu

PROČITAJTE I…

Bičevanje žena u Češkoj i Slovačkoj

Dobro ste pročitali. Na Uskršnji ponedeljak, lokalni muškarci i dečaci vrbama i vrpcama simbolično “šibaju” žene u gradu. Zvuči čudno ali običaj služi podsticanju dobrog zdravlja i lepote. Iako su mnogi uvereni da je ovaj koncept osmislio muškarac, žene zaista rado učestvuju u njemu. U ritualu su ukorenjene i određene veze sa plodnošću, koja je česta tema uskršnjih svečanosti širom sveta.

Uskrs u Rusiji i jagnje od putera

U Rusiji se uskršnja večera služi uz puter koji je u obliku jagnjeta. Prema tradiciji, videti jagnje je srećan znak. Poznato je da su ove životinje, inače, oličenje nevinosti i čistoće i blisko povezane sa Isusom i Bogom.

Uskrs u Rusiji

Foto: pArallaX424 from Pixabay

Trk Bogorodice u Italiji

Gradić Sulmona, u regiji Abruco na jugu Italije, domaćin je godišnje povorke “La Madonna Che Scappa”. Manifestacija je posvećena trenutku kada je Devica Marija ugledala svog vaskrslog sina nakon što je videla kako umire na krstu. Posvećeni katolici nose i statue vaskrslog Hrista, Svetog Jovana i Svetog Petra kroz grad do crkve San Filipo Neri. Ovde objavljuju vest o Isusovom vaskrsenju.

Francuski uskršnji omlet

Na Uskršnji ponedeljak, stanovnici mestašceta O (Haux) na jugozapadu Francuske ponosno pripremaju najveći omlet na svetu. Za to se koristi približno 4.500 jaja koja se uliju u džinovski tiganj, a omletom se nahrani 1.000 gladnih meštana. Porodice razbijaju jaja u svojim kućama, a zatim se okupljaju na centralnom gradskom trgu i pripremaju gozbu.

Duvan umesto čokolade na Papui Novoj Gvineji

Duboko u džungli Papue Nove Gvineje uskršnja drveća, umesto čokolade, ukrašena su štapićima duvana i cigareta. Oni se kasnije dele meštanima, nakon uskršnje službe.

Uskršnji lov na zečeve na Novom Zelandu

Dok ostatak sveta uživa u bezazlenoj zabavi farbanja jaja i pronalaženja čokoladnih za Uskrs, Novozelanđani iz Otaga doživljavaju prolećni praznik kao savršenu priliku za suzbijanje štetočina. Sa puškama u rukama, “Veliki uskršnji lov na zečeve” uključuje 500 lovaca koji se bore za trofej i novčanu nagradu u iznosu od oko 2.000 eur. Pobednik je onaj ko ubije najveći broj zečeva.

Raspeće na Filipinima

Na Filipinima neki od pobožnijih Hristovih sledbenika praktikuju samoraspeće i samobičevanje tokom uskršnjeg vikenda. Rimokatolička crkva nije preterano oduševljena ovom praksom i pokušava da je obeshrabri.

Čuvajte se veštica za Uskrs u Švedskoj

Na Veliki četvrtak u Švedskoj, devojčice se oblače u uskršnje veštice (påskkärringar). Umotane u krpe i staru odeću, sa ofarbanim licima i metlama u ruci, nose bakarne kotliće u nadi da će od prijatelja i komšija prikupiti poslastice. Tradicija se zasniva na verovanju da su se veštice okupljale na Blokuli (Blåkulla) neposredno pre Uskrsa kako bi kovale zavere i pravile planove sa đavolom.

Kotrljanje jaja u Škotskoj

U Škotskoj porodice i prijatelji ukrašavaju jaja, odlaze na vrh strmog brda (kojih ovde ima pregršt) i puštaju ih da se odatle kotrljaju. Pobeđuje onaj čije jaje stigne najdalje, a da se ne razbije.

Najveci gafovi turista sa putovanja

PROČITAJTE I…

Ostale zanimljive običaje pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak…

1Shares

Preuzeto sa: https://www.travelmagazine.rs/feed/

Admin

Read Previous

Polovina svetskog bogatstva u rukama 20 ljudi, Kim Kardašijan prvi put među milijarderima

Read Next

Vesti – Azija – kakvi su trenutni propisi ulaska u zemlje ovog kontinenta – Travel Magazine