Saveti – U poseti mrtvima… – Travel Magazine

Turisti koji prvi put posete Los Anđeles očekuju slavne ličnosti na svakom koraku. Međutim, postoji samo jedno mesto gde je zagarantovano da ćete se približiti najvećim holivudskim zvezdama. Neobično mesto koje vredi posete je čuveno groblje Westwood Village Memorial Park. Južna Kalifornija inače nudi posetiocima impresivnu zabavu. Kako u svemu ostalom, tako ovaj deo zemlje prednjači i kada su groblja u pitanju. Međutim, groblja u Los Anđelesu se ne mogu uporediti ni sa nijednim drugim na svetu. U čuvenom Gradu anđela čak i ako ste u poseti mrtvima, to je nezaboravan doživljaj…

PROČITAJTE I…

Hollywood Forever

Na groblju Hollywood Forever, koje izgleda kao veličanstven gradski park, možete da piknikujete u hladovini, među nadgrobnim spomenicima (na primer, pored groba Džoni Ramona, jednog od osnivača benda Ramons). Ovde možete prisustvovati i muzičkim događajima ili gledati klasične projekcije filmova na otvorenom. Slaviti život i odati počast onima koji nisu više sa nama.

Forest Lawn Glendale

Malo dalje od centra Holivuda je i groblje, Forest Lawn Glendale. Među stotinama poznatih, ovde su sahranjeni i Liz Tejlor, Volt Dizni, Hemfri Bogart, Majkl Džekson i mnogi drugi. Na ovom groblju možete posetiti muzej, galeriju likovnih umetnosti i pogledati repliku Tajne večere Leonarda da Vinčija, rađene u vitražu.

U poseti mrtvima – Westwood Village Memorial Park

Iako su sva ona zanimljiva, ipak jedno groblje prednjači. Za Westwood Village Memorial Park vezano je više intriga, skandala, neobičnih priča i legendarnih epitafa nego za bilo koje drugo groblje.

Priče vezane za ovo neobično mesto će vas sigurno zabaviti, bilo da planirate posetu Gradu anđela ili ne. Pre svega, nikada ne biste očekivali da se prava zelena oaza nađe u skromnoj gradskoj uličici, ali to je samo početak.

Ovo groblje je započelo svoj život kao “Sunset Cemetary1888. godine, znatno pre nego što su filmovi uopšte izmišljeni. U to vreme ovaj prostor je bio namenjen maloj, seoskoj populaciji i radnicima na obližnjem skromnom koledžu . Ali, 1919. godine taj koledž postaje Univerzitet Kalifornije u Los Anđelesu (čuveni UCLA). Krajem dvadesetih godina ovde se razvija i naselje Westwood Village, usled čega je promenjeno i ime groblja.

Danas ovu zelenu oazu skrivaju visoki oblakoderi sa kancelarijama i stanovima, štiteći je od vreve Vilšir bulevara (Wilshire Boulevard), udaljenog svega jedan blok ka severu.

Večni pogled na Merilin

U nadzemnom mauzoleju koji je dograđen sredinom 20. veka, nalazi se večno počivalište koje većina posetilaca dolazi da vidi. Merilin Monro, čuvena zvezda koja je umrla 1962. godine pod misterioznim okolnostima, sahranjena je upravo ovde. Njena niša potpuno je ružičasta od karmina poljubaca koje decenijama ostavljaju obožavaoci.

Njen suprug, Džo DiMađio, kupio je dve niše kada su se venčali sredinom 1950-ih. Onu u kojoj je ona i sahranjena i jednu iznad, za njega. Međutim, kada je posle devet meseci braka Merilin podnela zahtev za razvod, čuveni bejzbol igrač je prodao svoju grobnicu. Iako razvedeni, DiMađio je nikada nije pustio iz svog srca. Nakon prerane smrti dive, on je navodno slao cveće na njen grob dve decenije.

Tokom razvoda od Merilin, DiMađio je u Njujorku naleteo na jednog preduzetnika, Ričarda Pončera i upravo njemu je prodao svoje grobno mesto. Decenijama kasnije, kada je Pončer umro, njegova poslednja želja je bila da ga okrenu u kovčegu kako bi zauvek bio okrenut prema Merilin, što je i učinjeno.

Opsesija se nastavlja

Pola veka nakon njene smrti, opsesija se nastavlja. Osnivač Playboy-a, Hju Hefner, 1992. godine kupio je nišu pored Merilin, za 75.000 dolara. Iako je nikada nije ni upoznao, sahranjen je pored nje 2017. godine.

Nišu pored čuvene zvezde i Hefnera rezervisao je 1997. godine legendarni brodvejski pisac Džeri Herman. Međutim, on je na kraju ipak odlučio da želi da bude sahranjen bliže porodici. U leto ove godine Hermanova porodica je dala na prodaju njegovo grobno mesto, za 2 miliona dolara. Toliko trenutno treba da izdvoji onaj ko želi da provede večnost pored Merilin Monro!

Još jedna zvezda Westwood Village Memorial -a, koja privlači veliku pažnju, je glumica Natali Vud. Ona se utopila 1981. godine u blizini obale ostrva Katalina, sa svega 43 godine. Glasine o misterioznim okolnostima, pa čak i mogućem ubistvu, već decenijama obavijaju ovaj slučaj. Povremeno se čak pojavljuju i zahtevi za ekshumaciju njenog tela radi dodatnih analiza. Međutim, do sada se to nije dogodilo.

Ovde počiva i kanadska manekenka Doroti Straten, mlada žena koja je, poput Merilin Monro, zbog svoje nestvarne lepote postala tragična žrtva opsesije muškaraca.

Na ovom groblju se, raštrkani, mogu naći i spomenici ljudi koji su ovde stigli davnih 1800 -ih. Međutim, njihovi nadgrobni spomenici, nekada vertikalni, sada su položeni na travu jer su tako zaštićeni od zemljotresa, vandalizma ali i kosilica.

Podelite ovaj članak…

0Shares

Preuzeto sa: https://www.travelmagazine.rs/feed/

Admin

Read Previous

Sastanak ministara EU u Briselu, priprema terena za moguće otvaranje klastera u decembru

Read Next

Rajo Valjekano lako izašao na kraj sa Majorkom