Saveti – Svastika za sreću – Travel Magazine

Svastika je drevni simbol u indijskoj kulturi, koji pre svega u hinduizmu, predstavlja simbol božanstva i duhovnosti. Veoma često stoji na ulaznim vratima stanova, kapijama kuća, automobilima, kamionima, u kancelarijama. Još uvek se sećam jeze koja me je protresla kada sam je prvi put ugledala. Za mene kao pripadnicu zapadnjačkog sveta, svastika ima sasvim drugačije značenje i krajnje negativnu konotaciju. I to bez ostatka. Po ko zna koji put ljuta na sopstveno neznanje, rešim da posvetim malo vremena dubljem istraživanju na tu temu.

Svastika na ulicama Indije

Foto: Nataša Razak – svastika na ulicama Indije

Indija - porodica večera

PROČITAJTE I…

Svastika – simbol koji je zloupotrebljen

Naravno da sam znala da je Hitler izabrao svastiku kao simbol moći i u nacističkom svetu ona je označavala borbu za pobedu arijevskog čovečanstva, kao i trijumf ideala stvaralačkog rada. Međutim, isto tako znam da je u mnogim zemljama poput Nemačke, Francuske, Austrije, Poljske, baltičkih zemalja, i svakako Izraela, zabranjena i smatra se ultimativnom uvredom, gotovo krivičnim delom, ako se javno prikazuje. Prema mom saznanju, u Nemačkoj se uopšte ne govori na temu Drugog Svetskog rata, osim tokom školovanja, mada se i tada biraju reči.

Svastika - grafit

Foto: Nataša Razak – svastika kao grafit na zidu

Malo okreneš, malo obrneš i svastika postade simbol zla

Za početak, originalna svastika je u smeru obrnutom od pravca kazaljke na satu, što nije slučaj sa nacističkim simbolom čiji su kraci okrenuti u suprotnom smeru, dakle u pravcu kazaljke na satu, kao i da stoji ravno, za razliku od nacističke svastike koja je rotirana za četrdeset-pet stepeni. 

A zapravo… svastika kaže – „Sve je u redu“

Na sanskritu, reč svastika je kombinacija reči „su“, što znači dobar i „asti“, što znači postojati. U savremenom društvu se ovo neretko prevodi kao „Sve je u redu“. Svastika se, dakle, pored toga što ima i drevno versko značenje, shvata kao simbol dobrote i sreće. 

svastika

Foto: Nataša Razak

Tokom Divalija, svastika se kupa

Pre svega iz tih razloga se i stavlja svuda gde bi trebalo da štiti, a naročito tokom Divalija (Diwali, festival svetlosti) kada se peru stare svastike sa ulaznih vrata i stavljaju nove, ili se pak uključuju u dizajn rangolija (tradicionalna umetnička forma za koju se koristi obojeni prah, pirinač i druge žitarice ili cveće za pravljenje ukrasa na podu, najčešće na ulazu u kuću ili drugi prostor – hindi). Često se svastika stvara veštim aranžiranjem dija (Dija (diya) – glinena lampa – hindi), koje pravi najkreativniji član porodice ili ženska glava kuće.

Divali - praznik

Foto: Nataša Razak

Svastika kao niz simboličkih značenja

U hinduizmu, zapravo, postoji niz simboličkih značenja povezanih sa udovima kukastog krsta. Mogu se tumačiti kao četiri Vede – Rig, Jađur, Sama, Atarva – jezgro hinduističkih spisa. Oni se mogu smatrati i kao četiri životna cilja: Dharma – ispravno delovanje, Arta – svetski prosperitet, Kama – svetovno uživanje i Mokša – duhovno oslobođenje. Udovi se takođe tumače kao da predstavljaju četiri godišnja doba, četiri pravca i četiri Juktešvarove juge, ili epohe – Satja, Treta, Dvapara i Kali.

Svastika - bojenje

Foto: Nataša Razak

Za hinduiste, budiste, džainiste… svastika ima različita značenja, ali su sva dobra

Ne samo hinduizam, već i druge verske tradicije koje potiču iz Indije, takođe, redovno koriste svastiku, sa sličnim povoljnim značenjem. Za budiste, na primer, svastika označava Budine otiske i srce. Za džainiste, svastika je simbol Suparšvanata – sedme od dvadeset-četiri Tirtankare, jedne od oslobođenih duša koja pokazuje put drugima u džainskoj tradiciji, sa rukama koje simbolizuju jedno od četiri mesta na kojima se duša može ponovo roditi u ciklusu rađanja i smrti.

Simboli duhovnosti

Foto: Shutterstock, godongphoto – simboli duhovnosti – Darma, Aum i Svastika

Nacisti „podbacili u prevodu“

Iz svega što sam primila k znanju, shvatila sam da su nacisti nesrećno podbacili u njihovom razumevanju značenja sanskritskog izraza „Arijevac“. Ukorenjena u sada opovrgnutoj teoriji arijevske invazije, nacistička upotreba zamišlja da je postojala „gospodarska rasa“ ili grupa ljudi poznatih kao Arijevci, od kojih su neki fizički izvršili invaziju na indijski potkontinent.

Nacisti - uniforma

Foto: Shutterstock, adolf martinez soler – nacistička svastika

Evropljani bi da se svastika zabrani

U stvarnosti, reč Arijevac znači „plemenit“ i odnosi se isključivo na ponašanje ljudi. Nakon užasa koje su počinili nacisti tokom Drugog svetskog rata, došlo je do opravdane odbojnosti prema nacističkoj simbolici, uključujući nacističko predstavljanje svastike u svojstvu njenog amblema. Sećam se inicijative Evropske unije da pokuša da zabrani svaku upotrebu svastike, bez obzira na izvođenje. Ja bih to, iz ove perspektive, tumačila kao zabranu isticanja nacionalnih i verskih obeležja i verovanja, dakle ni u kom slučaju ne bi bilo fer. 

Hindusi je brane jer već milenijumima predstavlja simbol mira

Hindusi su tada ustali u odbranu svog svetog simbola, napominjući da svastika već pet hiljada godina predstavlja simbol mira i da bi zabrana njene upotrebe bila slična zabrani hrišćanskog krsta jer su korišćeni u svrhu terorisanja Afro-Amerikanaca. Iako se još uvek neminovno stresem svaki put kada je ugledam, naučila sam da prihvatim svastiku kao veoma povoljan simbol hinduističke tradicije, kao i njenu iskrivljenu verziju koji je Treći rajh prisvojio u Nemačkoj i zloupotrebio kao amblem pod kojim su počinjeni gnusni zločini protiv čovečanstva.

Simbol na taksiju

Foto: Nataša Razak

Autor: Nataša Razak

Stari Delhi 05

PROČITAJTE I…

Ostale zanimljivosti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak…

0Shares

Preuzeto sa: https://www.travelmagazine.rs/feed/

Admin

Read Previous

Несрећа на станици “Ужице теретна”, млађа особа тешко повређена од струјног удара

Read Next

Мари са супротне половине уз сирену – потез који је обележио победу Нагетса