Saveti – Pravo vreme za posetu Kini – Travel Magazine

Kina je ogromna zemlja i pravo vreme za odlazak zavisi od regiona koji želite da posetite ali i kakav odmor tražite. Ako tek krećete sa planiranjem putovanja i ne znate odakle da započnete, pogledajte par saveta kako da utvrdite kada je najbolje da posetite ovu zemlju.

Svakako, savet je da izbegavate putovanja tokom tri glavna nacionalna praznika (Praznik rada u maju, Dan državnosti u oktobru i kinesku Novu godinu). Ukoliko putujete baš tada, rezervišite dovoljno unapred i pripremite se za gužve.

Novi put svile promenice svet turizma

PROČITAJTE I…

Visoka sezona (maj – avgust)

Na vrhuncu leta, temperature su visoke i u južnom delu zemlje može da bude nepodnošljivo vruće. Tada je i vlažna sezona, tako da ni pljuskovi nisu retkost. Očekujte velike gužve na popularnim turističkim mestima, posebno u julu i avgustu kada su kineski školarci na letnjem raspustu. Cene smeštaja dostižu vrhunac tokom prve nedelje praznika u maju. Ovo je ujedno vreme kada je najbolje izbegavati putovanja.

Međusezona (sredina februara – april, septembar, oktobar)

Za mnoge, ovo je pravo vreme za odlazak u Kinu. Što se vremena tiče, klima je umerenija. Posebno na severu, ovo je savršena sezona sa svežim vremenom i vedrim nebom. Cene smeštaja mogu biti jako visoke tokom ranih oktobarskih praznika, te je pametno izbeći baš taj period u međusezoni.

Niska sezona (novembar – sredina februara)

Tokom zime je na severu i na većim nadmorskim visinama jako hladno. Ako ste u potrazi za toplotom, moraćete da se uputite na krajnji jug zemlje. Nema velikih gužvi i mnoštva domaćih turista, ali imajte na umu da se stvari menjaju i cene skaču kako se približava kineska Nova godina.

Januar

Severna Kina je pod dubokim mrazom, dok je na jugu prijatnije. Pripreme za Lunarnu Novu godinu počinju znatno pre same proslave, koja pada između kraja januara i marta. Kineska Nova godina je usredsređena na porodicu. Proslavlja se uz tradicionalna jela i darivanja u obliku malih crvenih koverti ispunjenih novcem (hóngbāo). Većina porodica slavi zajedno u novogodišnjoj noći, a nakon toga Kina odlazi na veliki jednonedeljni praznik.
Najvažniji događaji: Prolećni festival, Festival leda i snega u Harbinu

Februar

Severna Kina je i dalje ledena i suva, ali se zato Hong Kong i Makao polako zagrevaju. Lunarna Nova godina bi mogla biti u ovom periodu, te sve karte i ulaznice kupujte unapred.
Najvažniji događaji: Veliki molitveni festival (Monlam), Festival lampiona

Mart

Kina oživljava nakon duge zime, iako je i dalje ledeno na velikim nadmorskim visinama. Živa se penje u Hong Kongu, a peščane oluje se uvlače u Peking i prekrivaju sve što im se nađe na putu gustom prašinom. Ovo je period međusezone, a ako rešite da uživate u prirodi na jugu zemlje, pripremite se da vas zaslepi pejzaž jarko-žutih polja uljane repice.
Najvažniji događaji: Pekinški međunarodni sajam knjiga

April

U većem delu Kine je toplo i ovo je pravo vreme da krenete na put. Kinezi uzimaju nekoliko slobodnih dana za Ćingming festival (poznat i kao Dan “čišćenja grobova”), tradicionalni dan za odavanje počasti precima, a sada i zvanični praznik.
Najvažniji događaji: Festival božura u Luojangu, Formula 1 Velika nagrada Kine

Maj

Planinske regije su u punom cvatu. Prva četiri dana maja u Kini je praznik (Praznik rada). Budin rođendan je osmog dana četvrtog lunarnog meseca, i to je obično u maju.
Najvažniji događaji: Budin rođendan, Maraton na Kineskom zidu

Jun

U većem delu zemlje je vruće i polako postaje sve toplije. Nekada zaleđena područja, poput Nebeskog jezera u pokrajini Đilin, su sada pristupačna, a priroda trenutno oživljava. U jeku je visoka turistička sezona u Kini.
Najvažniji događaji: Festival Aurora Borealis, Festival zmajevih čamaca, Festival konjskih trka (Šangri-La)

Jul

Tajfuni mogu uništiti vaše planove za posetu jugu, pustošeći obale primorskih pokrajina Guangdong i Fuđen. Obilje kiše zahvata čitavu Kinu, od Šangaja do zelenih pašnjaka Unutrašnje Mongolije i pokrajine Ćinghaj.
Najvažniji događaji: Festival baklji (Dali, Junan), Međunarodni festival piva (Daljan)

Avgust

Temperature se spremaju za ključanje u “tri pećnice” Jangcekjanga – Čongćingu, Vuhanu i Nankingu. Kišne oluje pogađaju Peking, gde su vrućine na vrhuncu, kao i u Šangaju. U ovo doba uputite se u više predele zemlje, do planina Lu (Lušan), Mogan ili Huang (“Žuta planina”).
Najvažniji događaji: Litang festival konja, Međunarodni festival piva (Ćingdao)

Septembar

Ovaj mesec je pravo vreme da posetite Peking i uživate na jednom mestu. Vreme je izuzetno prijatno i za posetu ostatku severnog dela Kine.
Najvažniji događaji: Međunarodni festival penjanja (Tajšan – jedna od pet svetih planina), Festival žetve, Konfučijev rođendan

Oktobar

Prva nedelja oktobra može biti paklena zbog gužvi. Zahvaljujući velikom prazniku, Danu državnosti, cela nedelja je neradna, tako da su sva mesta preplavljena. Umesto prve nedelje oktobra, planirajte putovanje sredinom meseca, kada je svuda pusto.
Najvažniji događaji: Dan državnosti

Novembar

U većem delu Kine postaje prilično hladno, a turisti počinju da hrle ka jugu u potrazi za suncem i poslednjim talasima topline. Visoka sezona za surfovanje počinje na ostrvu Hajnan.

Decembar

Poseta Kini u decembru može biti zanimljiva. Tokom ovog meseca na popularnim turističkim mestima su znatno manje gužve, a takođe, avionske karte i hoteli su povoljniji. Očekujte da su u ovo doba Kineski zid i Žuta planina prekriveni snegom.
Najvažniji događaji: Festival zimskog solsticija

Tokom cele godine na našoj planeti uvek se mugi naći destinacije na kojima je toplo i sunčano

PROČITAJTE I…

Ostale zanimljive savete pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak…

1Shares

Preuzeto sa: https://www.travelmagazine.rs/feed/

Admin

Read Previous

Pripreme za sahranu princa Filipa – sve oči uprte u Vilijama i Harija

Read Next

Tri košarkašice Srbije u borbi za trofej Evrolige