Saveti – Da li je bezbedno pristupati javnim Wi-Fi mežama? – Travel Magazine

Pristup javnoj Wi-Fi mreži je lak, bilo na aerodromu, železničkoj stanici, kafiću, hotelu ili restoranu brze hrane. U većini slučajeva, korišćenje interneta je besplatno i veza bez lozinke se uspostavlja momentalno. Međutim, ovde se može kriti opasnost. Prema IT stručnjacima, svaki četvrti putnik koji je koristio javni Wi-Fi u inostranstvu je hakovan. Zato oni savetuju putnike šta da rade u hitnim slučajevima i otkrivaju kako možete da zaštitite svoje podatke.

15 drzava koje imaju stroge zakone

PROČITAJTE I…

Wi-Fi mreže od poverenja

Nekriptovane pristupne tačke nude prevarantima na internetu sjajne mogućnosti da špijuniraju pametne telefone i laptopove svojih žrtava. Takođe, mogu i da pristupe osetljivim, ličnim ili korporativnim podacima i da ih zloupotrebe. Ali nije samo nepažnja korisnika ono što dovodi do hakovanja.

Putnici, kada su u inostranstvu, često ne znaju koje su Wi-Fi mreže od poverenja i oslanjaju se na kompanije koje nude besplatan, javni Wi-Fi. Upravo to hakeri koriste. Oni se na silu “probijaju” u komunikaciju i obmanjuju obe strane. Pretvaraju se da su primalac pošiljaocu i pošiljalac primaocu. Hakeri mogu presresti podatke za prijavu ili podatke o kreditnoj kartici kada se prijavljujete na društvene mreže ili pravite online rezervacije putem pametnog telefona.

Šta da radite ako ste hakovani?

Žrtve sajber kriminala često ne primećuju odmah da su hakovane. To će shvatiti tek kada ih banka kontaktira, kada im se blokira email ili im se prijatelji požale na čudne poruke. Stručnjaci daju neke savete o tome šta učiniti ako dođe do najgoreg.

Pre svega, odmah se isključite iz javne Wi-Fi mreže! Da biste sprečili dalju krađu podataka, uređaj mora biti isključen sa mreže ili, još bolje, potpuno isključen. Na ovaj način se više ne mogu slati podaci preko interneta. Takođe, proverite i povezane USB uređaje ili eksterne diskove da li su zaraženi pomoću nekog antivirusnog programa. Preporučljivo je, a i garantovaće vam veću sigurnost, ako neki IT stručnjak dodatno pregleda vaš uređaj i očisti ga po potrebi.

Promena lozinki

Nove lozinke! Ako su vam nalozi hakovani, morate promeniti sve lozinke. Ono što mnogima izgleda praktično, a nosi visok bezbednosni rizik, je jedna lozinka za sve naloge. IT stručnjaci ističu da drugi nalozi više nisu bezbedni ako je samo jedan od njih hakovan. Stoga je preporučljivo da kreirate različite lozinke za različite naloge.

Dobra lozinka se sastoji od najmanje osam znakova. Kao što sigurno već znate, treba da sadrži velika i mala slova, brojeve i specijalne znakove. Poželjno je da to bude kombinacija koja izgleda nasumično. Datumi rođenja, imena iz porodice, nizovi brojeva, poput 123456, nisu dobro rešenje.

Lozinke, takođe, treba redovno menjati i zamenjivati ih novim, jakim lozinkama. IT stručnjaci takođe svuda preporučuju autentifikaciju iz dva koraka, pri čemu kupci dodatno potvrđuju svoj identitet za elektronska plaćanja lozinkom ili otiskom prsta.

Obavestite sve o hakovanju

Obavestite sve da ste hakovani. Ako je jasno šta je tačno napadnuto, ceo uređaj ili “samo” jedan ili više naloga, onda je važno brzo reagovati i obavestiti sve osobe koje mogu biti pogođene. Ovo se ne odnosi samo na prijatelje i porodicu, već i na društvene mreže i pružaoce usluga kod kojih su sačuvani osetljivi podaci (podaci o nalogu, adrese…). Takođe, kontaktirate odmah i svog poslodavca ako je u pitanju uređaj kompanije koji je hakovan.

Zaštitite svoje podatke kada koristite javnu Wi-Fi mrežu

Kao korisnik javne Wi-Fi mreže, moguće je da hakerima otežati krađu podataka. IT stručnjaci preporučuju kriptovane veze za prenos podataka i preduzimanje mera predostrožnosti. Kriptovane veze za prenos podataka se lako mogu dobiti. Zatražite preporučenu Wi-Fi mrežu u kafiću ili hotelu i ručno je izaberite. Osim toga, deljenje podataka se može deaktivirati u mrežnim postavkama operativnog sistema. Lične USB uređaje ili eksterne diskove treba povezivati samo ako računar ima ažuriran program za zaštitu od virusa.

Stručnjaci, takođe, preporučuju onemogućavanje automatskog povezivanja pametnog telefona ili laptopa na bilo koju javnu mrežu koja nije zaštićena lozinkom. Kada unosite podatke za prijavu na neki nalog u javnom prostoru, budite pažljivi i diskretni. I za kraj, iako je to zgodno i brzo, stručnjaci savetuju da ne rezervišete hotele ili avionske karte dok ste povezani na javnu Wi-Fi mrežu.

Najopasniji putevi

PROČITAJTE I…

Ostale zanimljivosti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak…

0Shares

Preuzeto sa: https://www.travelmagazine.rs/feed/

Admin

Read Previous

Сви подаци о згради на клик – мењају се стандарди у грађевинарству, цена није мала

Read Next

KAKO SKINUTI KILOGRAME POMOĆU “MRŠAVE VODE”: Čisti organizam od masnoće i toksina, topi salo kao od šale