Saveti – 10 najpoznatijih nebodera – 10 razloga za putovanje iz snova! – Travel Magazine

Kada su u 19. veku izgrađeni prvi neboderi u Čikagu i Njujorku, niko nije mogao ni da zamisli kako će ove ogromne zgrade zauvek promeniti obrise gradova širom sveta. Njihov uspeh je bio toliki da su ova veličanstvena arhitektonska dela sada postala prave turističke atrakcije. Ovo je posebno slučaj ako se u okviru njih nalaze i spektakularne platforme za uživanje u pogledu. Rangiranje nebodera u nastavku je napravljeno prema broju pominjanja na Instagramu.

Turisticke atrakcije za najhrabrije

PROČITAJTE I…

Burj Khalifa (Dubai)

Više od 6.300.000 pominjanja.

Popularnost ovog nebodera nije iznenađujuća. Sa svojih 828 metara, to je ujedno i najviša zgrada na svetu. Poseta započinje multimedijalnom prezentacijom koja otkriva pozadinu njegove izgradnje, a zatim se nastavlja odlaskom na gornje spratove. Brzim liftovima možete doći do vidikovaca “At the Top”, koji se nalaze na 124. i 125. spratu, kao i “At the Top Sky” na 148. spratu. Odavde se pruža jedinstven pogled na pustinju i Arapski zaliv sa 555 metara nadmorske visine. Kako bi se upotpunio doživljaj, nema ništa bolje od uživanja u čaju ili koktelu u baru “The Lounge” koji se nalazi između 152., 153. i 154. sprata.

Burj Kalifa - 10 nebodera

Foto: Wild Pixar from Pixabay

Empire State Building (Njujork)

Više od 4.200.000 pominjanja.

Ikona Velike jabuke bila je prva zgrada u SAD koja je imala više od 100 spratova. Između 1931. i 1972. godine ovaj neboder je nosio titulu najviše građevine na svetu. Izgrađen u rekordnom roku, za samo 410 dana, Empajer stejt bilding privlači preko 4 miliona posetilaca svake godine. Otvoren je 365 dana u godini, a pogledu na grad od 360 stepeni se možete diviti sa dve različite opservatorije, na 86. i 102. spratu. Pogled na Njujork je spektakularan i zapravo neopisiv, kako danju tako i noću. Jednostavno, to treba doživeti.

Empire state

Foto: mscamilaalmeida from Pixabay

Taipei 101 (Tajpej)

Više od 816.000 pominjanja.

Čuveni neboder u Tajpeju podseća na stabljiku bambusa od plavičastog stakla, simbol snage i dugovečnosti u azijskoj kulturi. Taipei 101 je izuzetno inovativna građevina, opremljena najvećim statičkim amortizerom na svetu. On se sastoji od čelične kugle koja je teška 660 tona. Pored elegantnog dizajna i najsavremenije tehnologije, popularni neboder je poznat i po svojim platformama za osmatranje grada. Neke su u zatvorenom, neke na otvorenom, a nalaze se na 88., 89. i 91. spratu. Za one koji žele da dožive još upečatljivije iskustvo, neboder nudi restoran tajvanske kuhinje na 86. spratu. Ovo je savršeno mesto za uživanje u noćnom obrisu grada dok ste okruženi istinskim glamurom.

Taipei 101

Foto: Frolda from Unsplash

One World Trade Center (Njujork)

Više od 797.000 pominjanja.

One World Trade Center je najviša zgrada na zapadnoj hemisferi. Deo je Svetskog trgovinskog centra, kompleksa koji je obnovljen 2006. godine, nakon tragičnih napada 11. septembra 2001. Visina zgrade od 547 metara, (tj. 1.776 stopa) je simbolična. Ona podseća na godinu kada je proglašena nezavisnost Sjedinjenih Država potpisivanjem čuvene Deklaracije. Posetioci mogu da se popnu Skypod liftovima do panoramske opservatorije između 100. i 102. sprata, do koje se stiže za samo 47 sekundi. Kada se nađete na vrhu, pored uživanja u pogledu koji oduzima dah, možete saznati više o istoriji zgrade i grada Njujorka, zahvaljujući interaktivnoj izložbi.

One World Trade Center

Foto: Michael Schüller from Pixabay

Willis Tower (Čikago)

Više od 561.000 pominjanja.

Smešten u srcu Čikaga, nakon završetka 1973. godine, ovaj neboder je 25 godina nosio titulu najviše zgrade na planeti. Njegov ogroman uspeh na društvenim mrežama se u velikoj meri duguje Skydeck platformi koja “visi” u vazduhu na 103. spratu. Svake godine ova platforma privuče više od 1,7 miliona posetilaca. Kao da to nije dovoljno, 2009. godine je svečano otvoren i The Ledge, staklena terasa koja pruža jedinstven pogled na grad, na visini od preko 400 metara. Odavde, po vedrom danu, možete videti četiri savezne države: Mičigen, Indijanu, Ilinois i Viskonsin.

Willis 10 nebodera

Foto: Gautam Krishnan from Unsplash

Petronas Towers (Kuala Lumpur)

Više od 221.000 pominjanja.

Čuvene kule bliznakinje Kuala Lumpura su jedan od najprepoznatljivijih simbola grada i jedan od najpopularnijih nebodera na svetu. Njihov tvorac, arhitekta Sezar Peli, spojio je tradicionalne motive islamske umetnosti sa najinovativnijom tehnologijom u svom dizajnu. Na visini od 170 metara, dve kule su povezane Skajbridžom (Skybridge), dužine 58,4 metara. Neosporno najveća atrakcija je vidikovac na 86. spratu, sa kojeg se možete diviti urbanom pejzažu na visini od 370 metara. Takođe, ovde možete saznati i nešto više o istoriji Petronas kula.

Petronas

Foto: Alexander Gresbek from Pixabay

Lotte World Tower (Seul)

Više od 110.000 pominjanja.

Obrise Seula definiše ovaj neboder sa zlatnim LEED sertifikatom. U pitanju je priznanje stečeno zahvaljujući veoma visokim standardima ekološke održivosti. Njegov moderan dizajn je pod uticajem korejske tradicije, porcelana i kaligrafije. Unutar nebodera se nalaze stambeni objekti, kancelarije, hotel sa sedam zvezdica i akvarijum, kao i mnoštvo drugih sadržaja. Jedna od najpoznatijih atrakcija je Seoul Sky, koji na visini od 478 metara danas predstavlja najviši vidikovac sa staklenim podom na svetu.

Lotte World Tower

Foto: cmmellow from Pixabay

Shanghai Tower (Šangaj)

Više od 104.000 pominjanja.

Sa 632 metra visine, ova zgrada, koja se nalazi u četvrti Pudong, je najviša u Kini. Staklena fasada zakrivljenog dizajna, koja se progresivno uvija kako ide u visinu, posebno je popularna na društvenim mrežama. Još jedna od prednosti je, bez sumnje, spektakularni vidikovac koji se nalazi na 118. spratu, sa panoramom grada od 360 stepeni. Dolazak do vidikovca jednim od najbržih liftova na svetu je iskustvo samo po sebi.

Shanghai Tower - 10 nebodera

Foto: Robynne Hu from Unsplash

30 Hudson Yards (Njujork)

Više od 74.000 pominjanja.

Popularnost ove ogromne zgrade koja se nalazi na broju 30 u kvartu Hadson Jards, u zapadnom delu Menhetna, se duguje uglavnom vidikovcu The Edge, koji je otvoren u martu 2020. godine. U pitanju je najveća i najviša terasa na otvorenom na zapadnoj hemisferi, koja se nalazi na 335 metara visine. Odavde možete videti neke od najpoznatijih atrakcija Velike jabuke, uključujući Central Park i Kip slobode. Avanturisti će uživati u pogledu na grad pod svojim nogama dok hodaju staklenim podom ovog ogromnog balkona.

Hudson yards - 10 nebodera

Foto: Frank Nürnberger from Pixabay

One Vanderbilt (Njujork)

Više od 59.000 pominjanja.

Uprkos tome što je otvoren pre samo 2 godine, One Vanderbilt je već zauzeo zasluženo mesto u prvih 10 najpopularnijih nebodera na svetu. Sa 427 metara visine, jedan je od najnovijih nebodera u panorami grada. Vidikovac, smešten između 91. i 93. sprata, postao je jedna od najpopularnijih atrakcija u gradu. Pored pogleda iz snova, kombinacija umetnosti i tehnologije je deo njegovog uspeha. Oni koji ne pate od vrtoglavice mogu doživeti jedinstveno iskustvo u jednoj od prozirnih staklenih kocki na visini od 325 metara iznad avenije Medison.

One Vanderbilt - 10 nebodera

Foto: Ruoyu Li from Unsplash

Hoteli sa najlepsim pogledom na Njujork

PROČITAJTE I…

Ostale zanimljivosti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak…

0Shares

Preuzeto sa: https://www.travelmagazine.rs/feed/

Admin

Read Previous

Како заштитити компаније од све бројнијих сајбер напада

Read Next

Није изненађење, тројка је производ самопоуздања