Savet za BDP: Raste izvoz, u drugom kvartalu napredak u svim oblastima industrije

Izvoz se takođe oporavlja i beleži pozitivna kretanja, a kada je reč o nezaposlenosti, nije se ostvarila bojazan da će biti povećan broj nezaposlenih posle isteka tromesečnih mera državne pomoći – zabeležen je rast broja zaposlenih, navodi se u saopštenju Kancelarije za saradnju s medijima Vlade Srbije.

Na sednici je rečeno da je tokom aprila konstatovan veliki rast industrije i prerađivačke industrije i da za sada nisu detektovane opasnosti koje bi mogle značajnije da ugroze predviđeni rast BDP-a.

Konstatovano je i da su oblasti, koje su tokom 2020. godine doživele najveći pad, kao što su turizam, saobraćaj i avio-saobraćaj, počele da oživljavaju.

Kako se navodi, rezultati najvažnijih ekonomskih pokazatelja u svim privrednim oblastima su i bolji od očekivanih, a među njima prednjači sektor građevine koji je, kako je rečeno, u dobrom ciklusu koji se neće zaustaviti do kraja godine.

Po završetku sednice Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast BDP održana je i sednica Komisije za kapitalne projekte, kojoj takođe predsedava predsednica vlade.

Na sednici je rečeno da je to mehanizam koji će pratiti napredovanje svih projekata od ideje do realizacije i to onih čija je vrednost iznad pet milona evra, a koji su deo programa “Srbija 2025”.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Hladno vreme i vlaga ne idu naruku ratarima, koliko će žetva kasniti

Read Next

Novi aranžman sa MMF-om – savet, podrška ili iskustvo za rast srpske privrede