Sastanak radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, velika šteta od targetiranja medija

Zamenik Republičkog javnog tužioca Branko Stamenković obavestio je o aktivnostima tužilaštva u predmetima napada na novinare u proteklom mesecu i od početka ove godine. Stamenković se naročito osvrnuo na slučajeve novinara Milana Jovanovića, Jelene Zorić, Daška Milinovića i Marka Vidojkovića, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Kada je reč o slučaju novinara Marka Vidojkovića, tužilac Stamenković je obavestio da je RJT u saradnji sa nadležnim organima u Austriji, identifikovalo osobu M.N. kao osumnjičenu. Reč je o osobi koja živi u Beču u Austriji.

Republičko javno tužilaštvo je po hitnom postupku poslalo zamolnicu austrijskim nadležnim organima za sprovođenje istražnih radnji. Ukoliko se utvrdi da je reč o krivičnom delo koje je počinjeno na teritoriji Austrije nadležni organi te zemlje će preuzeti dalje postupanje.

Od početka ove godine evidentirano je 52 predmeta koji se eventualno odnose na ugrožavanje bezbednosti novinara, a prema oceni RJT pozitivno je što su u svim predmetima preduzete hitne radnje i što je u 48 predmeta eventualni izvršilac identifikovan, dok je od početka 2016. godine, od kada se vode posebne evidencije u ovoj oblasti, nešto više od 60 odsto slučajeva konačno rešeno.

Zaštitnik građana predstavio je na današnjem sastanku Platformu za evidenciju napada i pritisaka na novinare. Platforma je izrađena u saradnji sa 10 medijskih i novinarskih udruženja, asocijacija i sindikata koji su se usaglasili o kategorijama i podkategorijama napada i pritisaka na novinare.

Planirano je da se Platforma popuni sa podacima o napadima i pritiscima na predstavnike medija koje imaju različita medijska i novinarska udruženja, kao i da se poveže sa SOS telefonom za prijave napada na novinare.

Na sastanku je dogovoreno da Radna grupa koju je formiralo Ministarstvo pravde, a koja se bavi izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, da u što kraćem roku izradi parcijalne izmene koje se odnose na krivična dela ugrožavanja bezbednosti novinara.

Analizu o tome prethodno je izradio profesor Stojanović u saradnji sa Misijom OEBS u Srbiji. Predsednica Vlade Ana Brnabić predložila je da se organizuje zajednički sastanak sa svim medijskim i novinarskim udruženjima, kako bi se još jednom razmotrili predlozi za izmenu Krivičnog zakonika koji se odnose na novinare, i istakla da je jako važno da se ove parcijalne izmene i dopune usaglase i usvoje u što kraćem roku.

Na sastanku je bilo reči i o dešavanjima nakon odluke društvene mreže Tviter da pojedine medija označi kao “medije koji sarađuju sa Vladom”.

Međunarodna federacija novinara još ranije je osudila ovakvo postupanje Tvitera. Pored toga, razgovaralo se i o posledicama koje je ova odluka izazvala u medijima. Konstatovano je da veliku štetu nanosi targetiranje i kvalifikacija medija, i od strane medija i od strane političara, jer se time produbljuje verbalno nasilje.

Na sastanku je još jednom zaključeno da je izuzetno važno da što veći deo medijske zajednice bude uključen u rad ove Radne grupe.

Dogovoreno je da se sledeći zajednički sastanak održi 30. septembra, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Džordan ima 1,6 milijardi dolara, a sa ovakvim koferom šeta po Hvaru (foto)

Read Next

Britanija okončava evakuaciju iz Kabula, Avganistanci kažu da su prepušteni talibanima