Sastanak o primeni testa samostalnosti na frilensere

To je posle sastanka za Tanjug izjavila predsednica Udruženja frilensera i preduzetnika Maša Popov, pojašnjavajući da se o testu samostalnosti razgovaralo na predlog članova UFPS koji su imali nedoumice vezane za njega.

Na pitanje koja su rešenja za naplatu poreza po UFPS najvažnija i kako će se ona zapravo sprovoditi, Popov kaže da je prvo potrebno da predlog Vlade Srbije bude usvojen u Skupštini, kako bi se krenulo sa sprovođenjem rešenja.

“Poreska uprava će verovatno nakon toga, shodno svojim mogućnostima, odrediti dinamiku slanja rešenja. Što se tiče budućnosti, najvažnije je da radna grupa što pre krene da radi na predlogu novog zakona kojim će se rešiti i prava frilensera”, smatra Popov.

“Sajt Udruženja bio oboren nekoliko dana”

Povodom informacija koje su se mogle čuti da je bio oboren sajt tog Udruženja ona je rekla da je to tačno i da je sajt početkom aprila bio oboren nekoliko dana.

“Još nije potvrđeno da li je reč samo o velikoj posećenosti ili napadu preopterećenjem. Sajt ni sada nije u funkciji, ali je ovoga puta očigledno da je napadnut i da mu je pristupljeno protivzakonito i sa lošom namerom”, kaže Popov.

Dodaje da je Udruženje nadležnim organima dostavilo sve informacije o tom slučaju do kojih je došlo i da očekuje da ih oni obaveste o rezultatima istrage.

Poziv premijerki za pregovore 

Inače, danas se oglasilo i drugo udruženje frilensera, odnosno Udruženje radnika na internetu, i saopštilo da je u sredu uputilo poziv na pregovore predsednici Vlade Srbije.

Poziv je, kako navode, upućen zato što ovo udruženja smatra da predlog zakona nije adekvatno niti pravedno rešenje pitanja navodnog duga, kao i da ne sadrži prihvatljiv i održiv model oporezivanja za budući period, odnosno period od 1. oktobra 2021. godine.

U saopštenju Udruženja radnika na internetu se navodi da oni očekuju da Vlada prihvati njihov predlog da sporni zakon povuče iz Skupštine i zajedno sa njima razmotri novi predlog, koji će, kako kažu, omogućiti pravedno i održivo rešenje za zakonski status i model oporezivanja frilensera. 

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Mihajlović: “Nju dil“ za rudarstvo i energetiku – novi investicioni plan vredan 16 milijardi evra

Read Next

TAJNA VITKE LINIJE GLUMICE KRISTEN BEL (40): Dovoljno mi je 30 minuta dnevno da uradim OVO! (FOTO, VIDEO)