Sastanak Koordinacionog tela za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma

Siniša Mali predsedavao je sednicom Koordinacionog tela za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, na kojoj je dogovorena mogućnost da se Koordinaciono telo sastaje i onlajn, čime svoj rad prilagođava i situacijama kada je potrebno hitno delovanje ili kada epidemijski uslovi to zahtevaju.

Dogovoreno je i formiranje stručnih timova koji će se baviti posebnim oblastima, odnosno pitanjima od posebnog značaja kada je u pitanju borba protiv pranja novca, finansiranja terorizma i proliferacije (sprečavanje širenja oružja za masovno uništenje).

Konstatovano je i da je u toku proces sprovođenja nacionalne procene rizika, koji je u završnoj fazi. Do sada je održano više od 50 neposrednih sastanaka i na desetina onlajn sastanaka Stručnog tima za nacionalnu procenu rizika. 

U procesu učestvuje više od 210 predstavnika državnih institucija, kao i privatni sektor (banke, osiguranja, računovođe…). Neke analize rizika se samo ažuriraju (na primer za pranje novca i finansiranje terorizma), a neke se rade po prvi put, poput analize rizika od virtuelne imovine i od širenja oružja za masovno uništenje.

Ministar Siniša Mali je najavio da će Koordinaciono telo do kraja juna meseca predati izveštaj o svom radu Vladi Republike Srbije.

“Sve aktivnosti i mere koje sprovodimo u okviru Koordinacionog tela su nam značajne jer se i na taj način uvodi red u finansijski sistem, pruža se sigurnost investitorima, podiže se poverenje međunarodnih finansijskih institucija i kreditora”, rekao je ministar Mali.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Sve informacije za privrednike na jednom mestu – hoće li čekanje na šalterima otići u istoriju

Read Next

NAJBIZARNIJE DIJETE POZNATIH:Slavna glumica se hrani sunčevom energijom,da bi bila fit ova glumica jede samo kocke leda!