Sastanak delegacija SAD i talibana za vikend u Dohi

Kako su naveli, američka delegacija na visokom nivou biće sastavljana od zvaničnika Stejt departmenta, USAID i obaveštajne zajednice SAD, i treba da izvrši pritisak na talibane kako bi se obezbedio nastavak bezbednog izlaska američkih građana i drugih iz Avganistana i oslobodio kidnapovani američki državljanin Mark Freriks.

Drugi glavni prioritet biće držanje talibana u obavezi da ne dozvole da Avganistan ponovo postane centar za Al Kaidu ili druge ekstremiste, a istovremeno pritiskajući ih da poboljšaju pristup humanitarnoj pomoći jer se zemlja suočava s perspektivom zaista ozbiljne ekonomske krize koju je nemoguće sprečiti, rekli su američki zvaničnici pod uslovom da im se ne otkrije identitet.

Specijalni izaslanik SAD Zalmaj Kalilzad, koji je godinama predvodio dijalog sa talibanima i bio ključna figura u mirovnim pregovorima, neće biti deo američke delegacije, a talibane će predstavljati članovi njihove nove vlade.

“Ovaj sastanak se ne bavi se priznavanjem ili davanjem legitimiteta talibanima. Ostajemo jasni da se legitimitet njihove vlade mora steći isključivo delovanjem. Oni moraju da postignu trajne rezultate”, rekao je zvaničnik SAD.

SAD i druge zapadne zemlje bore se sa teškim izborom jer se ozbiljna humanitarna kriza nadvija nad Avganistanom.

Vlade pokušavaju da stupe u kontakt sa talibanima, a da im pri tome ne dodele legitimitet koji traže, dok istovremeno obezbeđuju priliv humanitarne pomoći za zemlju.

Iako su talibani obećali da će biti inkluzivniji nego kada su vodili državu od 1996. do 2001. godine, SAD su više puta ponovile da će suditi novoj talibanskoj vladi na osnovu njenih dela, a ne njenih reči.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Matić: Zahtev Prištine grubo kršenje CEFTA sporazuma

Read Next

Hrvatska i Rusija nastavili trku za Katar, Severna Makedonija sanja odlazak na Mondijal