Sandej tajms: Princ Čarls primio milion funti od članova porodice Osame bin Ladena

Princ Čarls navodno je održao privatni sastanak sa Bakrom (76) u Klarens Hausu u Londonu 30. oktobra 2013, dve godine nakon što je Osama bin Laden ubijen, navodi list.

Klarens Haus, rezidencija princa od Velsa snažno osporava mnoge tvrdnje, navodeći da su odluku da prihvati donaciju njegovoj dobrotvornoj organizaciji, Dobrotvornom fondu princa od Velsa (PVCF), doneli isključivo poverenici.

Bakr i Šafik bin Laden su Osamina polubraća, povezani sa osnivačem Al Kaide preko oca Mohameda bin Avada bin Ladena, milijardera rođenog u Jemenu.

Nema nagoveštaja da su Bakr ili Šafik bin Laden sponzorisali ili učestvovali u terorističkim aktima, prenosi Gardijan.

“Donaciju šeika Bakra Bin Ladena 2013. godine pažljivo su razmotrili poverenici PVCF-a u to vreme”, izjavio je Ijan Češajr, predsednik Dobrotvorne fondacije princa od Velsa (PVCF), gde je novac deponovan.

Češajr navodi da je sprovedena dužna pažnja, a informacije su tražene iz širokog spektra izvora, uključujući vladu.

“Odluku o prihvatanju donacije u potpunosti su doneli poverenici. Svaki pokušaj da se sugeriše drugačije je pogrešan i netačan”, kaže predsednik PVFC-a.

Izvor blizak dobrotvornoj organizaciji rekao je nakon detaljnog ispitivanja da su poverenici zaključili da postupci jednog člana porodice Bin Laden ne bi trebalo da okaljaju celu porodicu. 

“Dobrotvorni fond princa od Velsa nas je uverio da je preduzeta temeljna pažnja u prihvatanju ove donacije. Odluku o prihvatanju doneli su samo poverenici dobrotvorne organizacije i svaki pokušaj da se to drugačije okarakteriše je lažan”, navodi portparol Klarens hausa.

Izvora britanskog lista je osporio sugestije da je princ lično posredovao u dogovoru, da je pristao na donacije uprkos prigovorima savetnika i da ga je nekoliko savetnika lično molilo da vrati novac.

Izvor je takođe demantovao da je princ pozvan da vrati novac i da mu je rečeno da ta suma “ne bi bila dobra ni za koga”.

Izveštaj dolazi mesec dana nakon što se saznalo da je princ od Velsa tokom sastanaka sa bivšim premijerom Katara prihvatio torbe sa gotovinom.

Prošle nedelje je Komisija za dobrotvorne svrhe saopštila da neće preduzimati dalje mere u vezi sa izveštajima da je Čarlsu dato ukupno tri miliona evra (2,6 miliona funti) tokom sastanaka sa šeikom Hamadom bin Jasimom bin Džaberom el Tanijem.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Petković: Jedini Kurtijev cilj je da istisne državu Srbiju sa KiM

Read Next

Voša sigurna u Kragujevcu, Spartak i Javor ubedljivi