Sančez pomilovao devet katalonskih lidera, nezadovoljstvo i u Madridu i u Barseloni

Pomilovanjem su katalonskim liderima ukinute preostale godine zatvorskih kazni, ali ostaje na snazi zabrana vršenja javnih funkcija.

Trebalo bi da budu pušteni iz zatvora pošto odluka o pomilovanju bude objavljena u službenom glasniku.

Španski premijer Pedro Sančez je pomilovanje ocenio kao gest dobre volje i prvi korak ka rešavanju političkog sukoba.

Istakao je da želi da pokrene pregovore centralne vlade i katalonskih vlasti, kako bi se smanjile tenzije u društvu.

Prema anketama, većina Španaca bila je protiv pomilovanja. Odluku španske vlade nisu dočekali previše srećno ni u Barseloni, centru aktivnosti katalonskih separatista. Kažu da pomilovanje nije dovoljno.

Protesti u Barseloni, nezadovoljstvo u Madridu

Jedan od pomilovanih lidera Raul Romeva, koji je osuđen na 12 godina zbog uloge ministra spoljnih poslova Katalonije, rekao je da će region nastaviti borbu za samoopredeljenje.

“Pomilovanjem devet ljudi, oni neće sakriti represiju koju nastavljaju da primenjuju protiv više stotina separatista. Nećemo odustati od borbe: amnestija i samoopredeljenje!”, napisao je Romeva na Tviteru.

Konzervativne opozicione stranke u Madridu saopštile su da će osporiti pomilovanje na sudovima, dok je stotine građana protestovalo u ponedeljak u Barseloni, zahtevajući novi referendum o nezavisnosti tog regiona.

Devet separatističkih lidera je 2019. godine osuđeno na između devet i 13 godina zatvora zbog pobune i zloupotrebe javnih sredstava tokom organizovanja referenduma o odvajanju Katalonije od ostatka Španije. Madrid je tada zabranio referendum, što je dovelo do jednostranog i kratkotrajnog proglašenja nezavisnosti.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Nesuđenom kandidatu za predsednika Belorusije preti 15 godina zatvora

Read Next

Putin na Dan sećanja i tuge: Klanjamo se svim junacima