Samit G 7 – plan protiv novih pandemija, obnova ekonomije i takmičenje s Kinom

Plan “Izgradimo bolji svet” treba da pomogne zemljama u razvoju da do 2035. godine unaprede infrastrukturu. Obuhvata zemlje od Latinske Amerike i Kariba do Afrike i Indo-Pacifika i ne znači samo suprotstavljanje Kini, već, kako se ističe, odražava zapadne vrednosti i način poslovanja. Na samitu je odobren i predlog američkog predsednika da se poveća porez korporacijama sa 12 na 15 odsto.

“Kao što su Sjedinjene Države već rekle, vratili smo se. Čvrsto smo opredeljeni za jedinstvo NATO-a. Rekao bih i da je Evropska unija neverovatno snažna i živa organizacija, sposobna ne samo da se bavi ekonomskim pitanjima već i da obezbedi podršku NATO-u”, izjavio je Džozef Bajden, predsednik SAD.

Emanuel Makron, predsednik Francuske potrđuje da se Amerika definitivno vratila.

“Sjajno je imati američkog predsednika koji je deo kluba i spreman da sarađuje. Ono što Vi demonstrirate jeste da liderstvo predstavlja partnerstvo”, smatra Makron.

Domaćin samita, britanski premijer Boris Džonson je nakon jutarnjeg džoginga u zalivu Karbis održao niz sastanaka s evropskim liderima. Uprkos srdačnoj atmosferi pred kamarema, bez konsenzusa o sprovođenju plana o Bregzitu i trgovinskom aranžmanu sa Severnom Irskom, koja se kopnom graniči s Unijom.

“Razgovarao sam s nekim od naših prijatelja, koji izgleda ne razumeju da je Ujedinjeno Kraljevstvo jedna teritorija. Osnovna dužnost vlade jeste da očuva teritorijalni integritet zemlje. Učinićemo sve da obezbedimo slobodan protok trgovine između Britanije i Severne Irske, uključujući aktiviranje zaštitne klauzule,” poručio je premijer Velike Britanije.

Rusko-američki odnosi na najnižem nivou

Lideri G7 razgovarali su i o situaciji u Ukrajini i Rusiji. Pred samit s američkim predsednikom u sredu u Ženevi, predsednik Rusije je za američku TV mrežu En-Bi-Si rekao da su rusko-američki odnosi dostigli najniži nivo, ali da očekuje razgovor o poboljšanju odnosa.

Ne brinu ga Bajdenove primedbe na njegov račun kada ga je tokom jednog intervjua nazvao ubicom.

“Navikao sam na različite napade, pod svakakvim izgovorima, iz svih uglova i to me ne iznenađuje. Kada je reč o oštroj retorici, to je izraz sveukupne američke kulture, oličene u Holivudu, kroz mačizam. U Americi je to normalno, ali ne i u Rusiji. Posle svih kritika na moj račun uvek sam odgovarao da se vodim interesima ruskog naroda i države. Uopšte me ne brine ko me i kada naziva kakvim imenima”, poručio je Vladimir Putin.

Ruski predsednik je u intervjuu odao priznanje bivšem predsedniku Donaldu Trampu kao izuzetnom, talentovanom pojedincu, ocenjujući da je Bajden, kao karijerni političar, “sušta suprotnost” Trampu.

Bela kuća je saopštila da će nakon sastnka u Ženevi predsednik Bajden sam održati konferenciju za novinare.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Razmena Azerbejdžana i Jermenije, 15 vojnika za mapu minskih polja

Read Next

Meksiko, ukradeno sedam miliona metaka