Salvini ide na suđenje zbog odluka o migrantima, preti mu kazna do 15 godina zatvora

AP prenosi da Mateu Salviniju, koji je najveći deo svog političkog kapitala stekao na antiimigracionoj kampanji, preti kazna do 15 godina zatvora ako bude proglašen krivim na kraju trostepenog sudskog postupka, a pravosnažna presuda mogla bi da mu zabrani vršenje javnih funkcija.

Lider desničarske stranke Liga, bio je prisutan na pripremnom ročištu na kome je odlučeno da suđenje počne 15. septembra u Palermu, a na Tviteru je poručio da je siguran da je postupio ispravno po italijanskom zakonu, braneći bezbednost i dostojanstvo zemlje odbijanjem ulaska za brod španske humanitarne organizacije “Open Arms”.

“Idem pred sud uzdignute glave, u vaše ime, kao i svoje lično. Italija na prvom mestu, uvek! Odbrana naše zemlje sveta je dužnost građana, zbog toga mi se sudi”, poručio je Salvini odmah nakon odluke suda.

Tužioci u Palermu optužili su Salvinija za otmicu, jer je migrante u avgustu 2019. danima držao na moru u blizini obale Lampeduze, da bi na na kraju, nakon 19 dana, za 83 migranta na brodu bilo dozvoljeno da se iskrcaju na ostrvu.

Salvini je takođe pod istragom zbog još jednog sličnog slučaja sa migrantima kada je odbio da italijanski brod obalske straže “Gregoreti” pusti u pristanište u leto 2019. godine, a tužilac u tom slučaju preporučio je prošle nedelje da se Salviniju ne sudi, uz obrazloženje da je sprovodio vladinu politiku kada je 116 migranata pet dana držao na moru.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Povlačenje od hiljadu milijardi dolara, odlazak Amerikanaca iz Avganistana

Read Next

Rusi vežbaju, više od 50 “suhoja” iznad Crnog mora