SAD, zbog epidemije majmunskih boginja vanredna situacija u javnom zdravstvu

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena je povremeno kritikovana zbog načina na koji se bori sa epidemijom, a neki su pozvali vladu da bez odlaganja proglasi vanredno stanje u zemlji.

Od kada je sredinom maja identifikovan prvi slučaj majmunskih boginja u SAD, u Sjedinjenim Državama otkriveno je više od 6.600 verovatnih ili potvrđenih slučajeva.

Slučajevi infekcije su identifikovani u svim državama osim Montane i Vajominga.

Neki gradovi i države, uključujući Njujork, San Francisko, Kaliforniju, Ilinois, već su zbog majmunskih boginja proglasili hitnu situaciju, čime je omogućeno da oslobode sredstva i resurse za odgovore na epidemiju.

Predsednik Džo Bajden je u utorak imenovao Roberta Fentona za nacionalnog koordinatora Bele kuće za odgovor na boginje majmuna. Fenton, regionalni administrator Federalne agencije za vanredne situacije koji nadgleda Arizonu, Kaliforniju, Havaje i Nevadu – koordiniraće odgovor savezne vlade na epidemiju.

Dr Demetre Daskalakis, direktorka Odeljenja za prevenciju HIV/AIDS-a američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, služiće kao njegov zamenik.

Jedna od kritika na odgovor Bajdenove administracije na epidemiju majmunskih boginja bila je da je Ministarstvo zdravlja čekalo više od tri nedelje nakon prvog potvrđenog slučaja da naruči masovne zalihe vakcine protiv majmunskih boginja, koju vlada poseduje i skladišti u Danskoj.

Kašnjenje je delimično bilo zbog zabrinutosti da bi tim vakcinama, kada bi se izvadile iz skladišta, prošao rok trajanja. 

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Selaković u poseti Kubi

Read Next

Vaterpolisti Srbije posle peteraca poraženi od Crne Gore